of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Gelendost Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:03.06.2025 11:46:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik+ Uygulama (Saat)
Kredi Toplam
AKTS
Yarı Yılı
GIT-3126
Gıda İşletmelerinde Atık Yönetimi
2,0
2,0
2,0
2. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları
Literatür araştırmaları
Ofis Yeri
 
E-Posta
pinaruzun@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı/Hedefleri
Atık kavramının ve gıda işletme atıklarının çevre, insan sağlığı ve ekonomi üzerine etkileri, gıda endüstri yan ürünleri ve atıklarının değerlendirilmesi hakkında bilgi verilmektedir.
Dersin İçeriği
Atık kavramı ve sınıflandırılması, atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, atık sular ve kirlilik, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri, , gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu, atık su arıtım yöntemleri.
Şeker, yağ, meyve ve sebze, et, tahıl, süt ve fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel/Alana Özgü Mesleki Ders
30
Uzmanlık/Program Dersi
10
Matematik ve temel bilimler
0
Genel Eğitim
20
Destek Dersi
40
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:12.04.2025 11:39:00)
DK1
Atık kavramını ve insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar.
DK2
Artıkların sınıflandırılması ve arıtıma ve değerlendirme yöntemlerini kavrar
DK3
Gıda endüstrisi atıkları hakkında bilgi sahibi olur.
DK4
Farklı gıda sektörleri için atık yönetimini ve değerlendirilmesini kavrar.
DK5
Takım çalışmasına yatkınlık kazanır.