| | | | | | | | | | | | ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ DERS İÇERİĞİ |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | Bölüm | Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi | DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:27.09.2024 15:07:00) | Ders Kodu | Ders Adı | Kredi Teorik+ Uygulama (Saat) | Kredi Toplam | AKTS | Yarı Yılı | GDA-3107 | Genel Mikrobiyoloji | 4,0 | 3,0 | 4,0 | 1. Yarıyıl | Dersin Dili | Türkçe | Ders Düzeyi | ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY | Dersin Türü | Zorunlu | Dersi Verenler | Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK | Dersin Yardımcıları | ------------------ | Ofis Yeri | Eğirdir MYO | E-Posta | azimsimsek@isparta.edu.tr | Ofis Görüşme Saatleri | 08:00-17:00 | İş Telefonu | 02463116661 | Dersin Amacı/Hedefleri | Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar ile gıdaların farklı ürünlere işlenmeleri sırasında kullanılan ve yararlı özellikler gösteren mikroorganizmaların tanıtılması, özelliklerinin açıklanması, bulaşma kaynakları konularında yeterli bilgi sahibi olmak. | Dersin İçeriği | Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, Mikroorganizmaların taksonomideki yeri, Hücre yapısı, prokaryotik ve ökaryotik hücreler, Mikroskoplar, Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması, Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyel metabolizma, metabolizmada temel yollar, Enerjinin fermantasyon ile kazanılması, mikrobiyoloji laboratuvarı alet ve cihazlarının tanıtılması, mikroskop kullanımı, mikrobiyolojik örnek alma teknikleri, besiyeri çeşitleri, besiyeri hazırlama, mikrobiyolojik ekim yöntemleri ve uygulamaları. | Önkoşul Dersleri | | Dersi İşleyiş Yöntemi | Yüz Yüze | DERSİN KATEGORİSİ | Dersin Kategorisi (Genel) | Katkı Düzeyi (%) | Temel/Alana Özgü Mesleki Ders | 50 | Uzmanlık/Program Dersi | 20 | Matematik ve temel bilimler | 0 | Genel Eğitim | 0 | Destek Dersi | 0 | Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi | 0 | Aktarılabilir Beceri Dersi | 30 |
| |
| | | | | | | | DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:27.09.2024 15:57:00) | | İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, alet ve ekipmanlar ile çalışma prensiplerini öğrenir. | | Öğrenciler, mikroorganizmalar hakkında ve bunların canlılar alemindeki yerleri, yaşam koşulları, metabolik yetenekleri, beslenmeleri ve çoğalmaları hakkında bilgi sahibi olur. | | Öğrenciler, mikroorganizmaların bulaşmaları, zarar ve yararları, çevre ve diğer canlılarla etkileşimleri konusunda bilgi sahibi olur. | | Öğrenciler, mikroorganizmaların insan sağlığı üzerine etkileri, gıda endüstrisinde kullanım şekilleri, gıdalarda bulunması istenilen ya da istenilmeyen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur. | | Öğrenciler mikroskop kullanımı, mikrobiyolojik örnekleme teknikleri, besiyeri ve dilüsyon hazırlama ve mikrobiyolojik ekim yöntemleri hakkında bilgi ve beceri kazanırlar. |
| | | |
|
| |