of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:27.09.2024 15:07:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik+ Uygulama (Saat)
Kredi Toplam
AKTS
Yarı Yılı
GDA-3107
Genel Mikrobiyoloji
4,0
3,0
4,0
1. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
------------------
Ofis Yeri
Eğirdir MYO
E-Posta
azimsimsek@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
08:00-17:00
İş Telefonu
02463116661
Dersin Amacı/Hedefleri
Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar ile gıdaların farklı ürünlere işlenmeleri sırasında kullanılan ve yararlı özellikler gösteren mikroorganizmaların tanıtılması, özelliklerinin açıklanması, bulaşma kaynakları konularında yeterli bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, Mikroorganizmaların taksonomideki yeri, Hücre yapısı, prokaryotik ve ökaryotik hücreler, Mikroskoplar, Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması, Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyel metabolizma, metabolizmada temel yollar, Enerjinin fermantasyon ile kazanılması, mikrobiyoloji laboratuvarı alet ve cihazlarının tanıtılması, mikroskop kullanımı, mikrobiyolojik örnek alma teknikleri, besiyeri çeşitleri, besiyeri hazırlama, mikrobiyolojik ekim yöntemleri ve uygulamaları.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel/Alana Özgü Mesleki Ders
50
Uzmanlık/Program Dersi
20
Matematik ve temel bilimler
0
Genel Eğitim
0
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
30
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:27.09.2024 15:57:00)
DK1
İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, alet ve ekipmanlar ile çalışma prensiplerini öğrenir.
DK2
Öğrenciler, mikroorganizmalar hakkında ve bunların canlılar alemindeki yerleri, yaşam koşulları, metabolik yetenekleri, beslenmeleri ve çoğalmaları hakkında bilgi sahibi olur.
DK3
Öğrenciler, mikroorganizmaların bulaşmaları, zarar ve yararları, çevre ve diğer canlılarla etkileşimleri konusunda bilgi sahibi olur.
DK4
Öğrenciler, mikroorganizmaların insan sağlığı üzerine etkileri, gıda endüstrisinde kullanım şekilleri, gıdalarda bulunması istenilen ya da istenilmeyen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
DK5
Öğrenciler mikroskop kullanımı, mikrobiyolojik örnekleme teknikleri, besiyeri ve dilüsyon hazırlama ve mikrobiyolojik ekim yöntemleri hakkında bilgi ve beceri kazanırlar.