of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:05.06.2024 20:59:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik+ Uygulama (Saat)
Kredi Toplam
AKTS
Yarı Yılı
GDA-3106
Et Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri
4,0
3,0
4,0
2. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Eğirdir Meslek Yüksekokulu, Yazla Mahallesi 32500 Eğirdir/Isparta.
E-Posta
azimsimsek@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
Pazartesi 15.00-17.00
Salı 15.00-17.00
İş Telefonu
+90 246 311 66 61
Dersin Amacı/Hedefleri
Et Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri dersi, kasaplık hayvan kesimi, et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri, fermente et ürünleri, haşlanmış et ürünleri, köfte, döner vb. ürünlerin üretim teknolojisi, mezbaha yan ürünleri, et ve et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve et işletmelerinde temizlik-dezenfeksiyon konularının öğretilmesini amaçlamaktadır. Laboratuvar kapsamında ise et ve et ürünleri teknolojisinde verilen teorik bilgilerin pratiğe uygulanması ve kalite analizlerinin kavranması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği
Kasaplık hayvan kesimi, et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri, et ürünleri üretim teknolojisi, mezbaha yan ürünleri, et ve et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve et işletmelerinde temizlik-dezenfeksiyon, et ve et ürünlerinin kalitesini belirlemeye yönelik analizler.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel/Alana Özgü Mesleki Ders
60
Uzmanlık/Program Dersi
20
Matematik ve temel bilimler
0
Genel Eğitim
0
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
20
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:08.06.2024 18:15:00)
DK1
Ette biyokimyasal değişiklikler ile kesim öncesi ve kesim sonrası et kalitesini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
DK2
Et ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddeleri, bu katkıların fonksiyonları, alet ve ekipmanların öğrenilmesi.
DK3
Et ürünleri üretiminde temel prensiplerinin bilinmesi, ürünler hakkında bilgi sahibi olunması, et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisinin kazandırılması.
DK4
Et ve et ürünlerinin kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar uygulamaları yaparak gerekli analiz becerilerinin kazandırılması
DK5
Öğrencilere laboratuvar analiz sonuçlarını yorumlayabilme becerisinin kazandırılması