of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:04.01.2024 12:28:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik+ Uygulama (Saat)
Kredi Toplam
AKTS
Yarı Yılı
YBB-401
Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması
3,0
3,0
4,0
5. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
LİSANS TYYÇ:6.DÜZEY EQF-LLL:6.DÜZEY QF-EHEA:1.DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
1-Mehmet Ali KOYUNCU
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
 
E-Posta
 
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı/Hedefleri
Bahçe ürünlerinde çiçeklenmeden hasata kadar olan gelişme dönemi içerisinde hücresel olayları ve meyve gelişimini irdelemek. Ayrıca derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdelemek.
Dersin İçeriği
Bahçe ürünlerinin (meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum) muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma, fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel/Alana Özgü Mesleki Ders
100
Uzmanlık/Program Dersi
0
Matematik ve temel bilimler
0
Genel Eğitim
0
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:16.01.2025 15:13:00)
DK1
1)Bahçe ürünlerinde meyve gelişimini öğrenir.
DK2
2)Bahçe ürünlerinde temel fizyolojik olayları (solunum, solunum biyokimyası, solunum hızının düzenlenmesi, olgunlaşma ve absizyon) öğrenir.
DK3
3)Bahçe ürünlerinde meyve gelişimini ve meyve kalitesini etkileyen derim öncesi faktörleri öğrenir.

DK4
4) Derim, derim olum zamanının saptanması ile erken ve geç derimin sakıncalarını öğrenir.

DK5
5)Paketleme uygulamaları ve derim sonrası işlemleri öğrenir.
DK6
6) Soğutma teknolojileri ve bahçe ürünlerinde ön soğutmayı öğrenir.
DK7
7)Bahçe ürünlerinin depolanmasını (basit depolar, normal atmosferli ve kontrollü atmosferli depolar) öğrenir.
DK8
8)Taze kesilmiş ürünler ve depolanmasını öğrenir.