| | | | | | | | | | | | ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ DERS İÇERİĞİ |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | Bölüm | Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği | DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:26.03.2024 18:12:00) | Ders Kodu | Ders Adı | Kredi Teorik+ Uygulama (Saat) | Kredi Toplam | AKTS | Yarı Yılı | SUM-7357 | Gıda Kimyası | 2,0 | 2,0 | 3,0 | 5. Yarıyıl | Dersin Dili | Türkçe | Ders Düzeyi | LİSANS TYYÇ:6.DÜZEY EQF-LLL:6.DÜZEY QF-EHEA:1.DÜZEY | Dersin Türü | Seçmeli | Dersi Verenler | Prof.Dr. Şengül BİLGİN | Dersin Yardımcıları | | Ofis Yeri | Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi | E-Posta | esuf@isparta.edu.tr | Ofis Görüşme Saatleri | Mesai saatleri içerisinde
| İş Telefonu | 0 246 214 6400 | Dersin Amacı/Hedefleri | Gıdaların kimyasal kompozisyonunda rol alan protein, yağ, su, vitamin, enzim, mineral madde ve karbonhidratların yapı ve işlev yönünden incelenmesi. Vitaminler, inorganik elementlerin ve tuzların besinsel önemi, su ürünlerinin besinsel değeri üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda işleme ile su ürünlerinin yapılarında meydana gelen değişimler, bozulma reaksiyonları detaylı olarak anlatılacaktır.
| Dersin İçeriği | Gıda Kimyası Hakkında Genel Bilgi, Gıdaların Genel Özellikleri ve İçerdiği Maddeler, Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sınıflandırılması, Monosakkaritler, Disakkaritler, Oligosakkaritler, Polysakkaritler, Lipitler, Lipitlerin Sınıflandırılması, Yağ Asitleri, Fosfolipidler, Glikolipidler, Proteinler, Aminoasitler,Vitaminler, Enzimler, Mineral Maddeler | Önkoşul Dersleri | | Dersi İşleyiş Yöntemi | | DERSİN KATEGORİSİ | Dersin Kategorisi (Genel) | Katkı Düzeyi (%) | Temel/Alana Özgü Mesleki Ders | 60 | Uzmanlık/Program Dersi | 40 | Matematik ve temel bilimler | 0 | Genel Eğitim | 0 | Destek Dersi | 0 | Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi | 0 | Aktarılabilir Beceri Dersi | 0 |
| |
| | | | | | | | DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:24.01.2024 11:01:00) | | Gıdaların kimyasal kompozisyonunda rol alan protein, yağ, su, vitamin, enzim, mineral madde ve karbonhidratların yapı ve işlev yönünden incelenmesi. | | gıdaların satın alınmasında dikkat edilecek hususların öğrenilmesi | | her türlü gıda etiketi okurluğunun öğrenilmesi | | gıdaların korunması hakkında bilgi edinme | | gıda katkı madddelerinin kullanım amaçlarının öğrenilmesi |
| | | |
|
| |