of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:26.03.2024 18:12:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik+ Uygulama (Saat)
Kredi Toplam
AKTS
Yarı Yılı
SUM-7357
Gıda Kimyası
2,0
2,0
3,0
5. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
LİSANS TYYÇ:6.DÜZEY EQF-LLL:6.DÜZEY QF-EHEA:1.DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
Prof.Dr. Şengül BİLGİN
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi
E-Posta
esuf@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
Mesai saatleri içerisinde
İş Telefonu
0 246 214 6400
Dersin Amacı/Hedefleri
Gıdaların kimyasal kompozisyonunda rol alan protein, yağ, su, vitamin, enzim, mineral madde ve karbonhidratların yapı ve işlev yönünden incelenmesi.
Vitaminler, inorganik elementlerin ve tuzların besinsel önemi, su ürünlerinin besinsel değeri üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda işleme ile su ürünlerinin yapılarında meydana gelen değişimler, bozulma reaksiyonları detaylı olarak anlatılacaktır.
Dersin İçeriği
Gıda Kimyası Hakkında Genel Bilgi, Gıdaların Genel Özellikleri ve İçerdiği Maddeler, Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sınıflandırılması, Monosakkaritler, Disakkaritler, Oligosakkaritler, Polysakkaritler, Lipitler, Lipitlerin Sınıflandırılması, Yağ Asitleri, Fosfolipidler, Glikolipidler, Proteinler, Aminoasitler,Vitaminler, Enzimler, Mineral Maddeler
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
 
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel/Alana Özgü Mesleki Ders
60
Uzmanlık/Program Dersi
40
Matematik ve temel bilimler
0
Genel Eğitim
0
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:24.01.2024 11:01:00)
DK1
Gıdaların kimyasal kompozisyonunda rol alan protein, yağ, su, vitamin, enzim, mineral madde ve karbonhidratların yapı ve işlev yönünden incelenmesi.
DK2
gıdaların satın alınmasında dikkat edilecek hususların öğrenilmesi
DK3
her türlü gıda etiketi okurluğunun öğrenilmesi
DK4
gıdaların korunması hakkında bilgi edinme
DK5
gıda katkı madddelerinin kullanım amaçlarının öğrenilmesi