Ders Adı Fonksiyonel Gıdalar
Ders Kodu GDA-3261
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Laboratuarda çalışırken uyulması gerekli emniyet kuralları Çözelti hazırlama hesaplamaları Normalite ve molarite, problem çözümleri Populasyonu temsil eden uygun örneklerin alınma metodları, AOAC Asitlik, kuvvetli ve zayıf elektrolit kavramları, titrasyon, pH Gıdalarda kuru madde belirleme metodları Yağ Analizi Gıdalarda azot tayini, toplam azot, protein olmayan azot, Kjeldahl metodu, yakma ve destilasyon, gerçekleşen reaksiyonlar Tuz analizi ve reaksiyonlar Kül analizi
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıda endüstrisindeki fonksiyonel gıdaların bazı özelliklerinin belirlenmesi
No Dersin Kazanımları  
1 -Gıda alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini öğrenmek ve uygulamak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Laboratuvarın ve malzemelerin tanıtılması
2 Çözelti hazırlamada kullanılan terimler ve hesaplamalar
3 Farklı oranlarda madde hazırlatılması
4 Örnek Alma ve Örneklerin Analize Hazırlanması
5 Nem (Su) ve Toplam Kurumadde Tayini
6 Çeşitli gıda örneklerinde kurutma dolabında kuru madde tayini
7 Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kurumadde Tayini
8 Ara sınav öncesi ders değerlendirmesi
9 Arasınav
10 Refraktometre ile suda çözünen kuru madde tayini
11 Farklı meyve sularında kuru madde tayini
12 Kül tayini
13 pH ve Titrasyon Asitliği Tayini
14 Yıl sonu ders değerlendirmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 5
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 4
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 4
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 5
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 4
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 5
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 3
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 5
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 4
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 5
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 4
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 5
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 1 5 5
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 63    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Dokuzoğlu, C., Gıda Analizleri, Marmara Kitapevi, 2000. Cemeroğlu, B., Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları,2007.
Diğer Kaynaklar Dokuzoğlu, C., Gıda Analizleri, Marmara Kitapevi, 2000. Cemeroğlu, B., Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları,2007.
Materyal
Dökümanlar Dokuzoğlu, C., Gıda Analizleri, Marmara Kitapevi, 2000. Cemeroğlu, B., Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları,2007.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer Dokuzoğlu, C., Gıda Analizleri, Marmara Kitapevi, 2000. Cemeroğlu, B., Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları,2007.
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri