Ders Adı Gıda Biyoteknolojisi
Ders Kodu GDA-3259
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Nilgün BUDAK
Dersin Yardımcıları Aran, N. 2019. Gıda Biyoteknolojisi
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, biyoteknolojinin uygulama alanları, genetik kavramlar, moleküler biyolojik yöntemler, gıda endüstrisinde fermantasyon teknolojileri, biyoreaktör tasarımı ve kontrolü, ekmek mayası üretimi, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri ve probiyotik organizmalar, fermente bitkisel ürünler, genetiği değiştirilmiş organizmalar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, uygulama alanları, rekombinant DNA teknolojisi, moleküler biyolojik yöntemler, fermantasyon, biyoreaktör tasarımı ve kontrolü, genetiği değiştirilmiş organizmalar, endüstriyel mikroorganizmalar, biyoteknolojik yöntemlerin gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenciler biyoteknolojinin tanımı ve uygulama alanlarını bilir.
2 Biyoteknolojik mikroorganizmalar ve hücre metabolizmalarını bilir.
3 Moleküler biyolojik yöntemler hakkında bilgi sahibi olur.
4 Biyoteknolojinin gıdalarda uygulama alanlarını sıralar.
5 Biyoteknolojideki etik değerler ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Biyoteknoloji Nedir?
2 Biyoteknolojinin Uygulama Alanları
3 Genetik Kavramlar
4 Genetik Kavramlar
5 Moleküler Biyolojik Yöntemler
6 Moleküler Biyolojik Yöntemler
7 Gıda Endüstrisinde Fermantasyon Teknolojileri
8 Biyoreaktör Tasarımı ve Kontrolü
9 Ekmek Mayası Üretimi
10 Fermente Et Ürünleri
11 Fermente Süt Ürünleri ve Probiyotik Organizmalar
12 Fermente Süt Ürünleri ve Probiyotik Organizmalar
13 Fermente Bitkisel Ürünler
14 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 4
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 3
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 4
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 5
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 5
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 4
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 5
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 4
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 5
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 5
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 5
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 0 0
Ödevler 2 4 8
Sunum 2 4 8
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 64    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Biyoteknolojinin Tanımı ve Tarihçesi, Biyoteknolojinin Uygulama Alanları, Genetik Kavramlar, Moleküler Biyolojik Yöntemler, Gıda Endüstrisinde Fermantasyon Teknolojileri, Biyoreaktör Tasarımı ve Kontrolü, Ekmek Mayası Üretimi, Fermente Et Ürünleri, Fermente Süt Ürünleri ve Probiyotik Organizmalar, Fermente Bitkisel Ürünler, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Ders Notları
Diğer Kaynaklar Biyoteknolojinin Tanımı ve Tarihçesi, Biyoteknolojinin Uygulama Alanları, Genetik Kavramlar, Moleküler Biyolojik Yöntemler, Gıda Endüstrisinde Fermantasyon Teknolojileri, Biyoreaktör Tasarımı ve Kontrolü, Ekmek Mayası Üretimi, Fermente Et Ürünleri, Fermente Süt Ürünleri ve Probiyotik Organizmalar, Fermente Bitkisel Ürünler, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Ders Notları
Materyal
Dökümanlar Biyoteknolojinin Tanımı ve Tarihçesi, Biyoteknolojinin Uygulama Alanları, Genetik Kavramlar, Moleküler Biyolojik Yöntemler, Gıda Endüstrisinde Fermantasyon Teknolojileri, Biyoreaktör Tasarımı ve Kontrolü, Ekmek Mayası Üretimi, Fermente Et Ürünleri, Fermente Süt Ürünleri ve Probiyotik Organizmalar, Fermente Bitkisel Ürünler, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Ders Notları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri