Ders Adı Gıdalarda Duyusal Kalite Kontrolü
Ders Kodu GDA-3255
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nilgün H. BUDAK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda işlemenin amacı, gıda işleme ve lipitler, lipitlerin spesifik reaksiyonları, oksidatif reaksiyonlar (otooksidasyon, thermal oksidasyon, oksidatif olmayan reaksiyonlar), gıda işlemenin lipitler üzerine olan etkisi, gıda işleme ve proteinler, proteinlerin spesifik reaksiyonları, lizinoalanin oluşumu, lizinoalanin oluşumunun önlenmesi, gıda işleme ve karbonhidratlar, gıda işleme ve vitaminler, vitaminlerin stabilite özellikleri, işleme koşullarının karbonhidratlar, vitaminler, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler ile tahıllar üzerine olan etkileri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Çeşitli gıda işleme yöntemlerinin gıdalarda meydana getirdiği besinsel ögelerdeki değişimler hakkında bilgi vermek
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda ürünlerinde fiziksel özelliklerini belirlenmesi
2 Gıda ürünlerinde görünüş özelliklerini belirlenmesi
3 Gıda ürünlerinde tat özelliklerini belirlenmesi
4 Gıda ürünlerinde aroma özelliklerini belirlenmesi
5 Gıda ürünlerinin duyusal özelliklerinin karakterize edilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda işlemenin amacı
2 Gıda işleme ve lipitler
3 Oksidatif reaksiyonlar
4 Şekerleme çeşitleri ve bileşenleri
5 Şekerlemelerin Pişirilmesi
6 Şekerlemelerin çalkalanması,havalandırılması ve şekillendirilmesi
7 Bazı şekerleme tiplerinin özellikleri bileşenleri ve yapım yöntemleri
8 Bazı şekerleme tiplerinin özellikleri bileşenleri ve yapım yöntemleri
9 Bazı şekerleme tiplerinin özellikleri bileşenleri ve yapım yöntemleri
10 Bazı şekerleme tiplerinin özellikleri bileşenleri ve yapım yöntemleri
11 Çay teknolojisi
12 Kahve teknolojisi
13 Gıda işlemenin meyve ve sebzeler üzerine olan etkisi
14 Gıda işlemenin tahıllar üzerine olan etkisi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 5
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 4
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 4
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 3
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 5
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 3
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 2
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 2
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 3
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 4
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 2
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 2
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 3
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 2 20
Ödevler 3 2 6
Sunum 3 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 5 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 54    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Altan, A., 2001. Özel Gıdalar Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No: 178. Ofset atölyesi. Adana, Türkiye. Effects of processing on food lipids, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: protein, Mauron 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Vitamins, Ritter E.D., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Milk and Milk Products, Rolls, B.A., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Canning, Lamb F.C., Farrow R.P. and Elkins E.R. 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Food Chemistry. Belitz, H.-D., Grosch, Werner, Schieberle, Peter. 4th revised and extended ed., 2009, XLIV, 1070 p.
Diğer Kaynaklar Altan, A., 2001. Özel Gıdalar Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No: 178. Ofset atölyesi. Adana, Türkiye. Effects of processing on food lipids, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: protein, Mauron 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Vitamins, Ritter E.D., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Milk and Milk Products, Rolls, B.A., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Canning, Lamb F.C., Farrow R.P. and Elkins E.R. 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Food Chemistry. Belitz, H.-D., Grosch, Werner, Schieberle, Peter. 4th revised and extended ed., 2009, XLIV, 1070 p.
Materyal
Dökümanlar Altan, A., 2001. Özel Gıdalar Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No: 178. Ofset atölyesi. Adana, Türkiye. Effects of processing on food lipids, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: protein, Mauron 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Vitamins, Ritter E.D., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Milk and Milk Products, Rolls, B.A., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Canning, Lamb F.C., Farrow R.P. and Elkins E.R. 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Food Chemistry. Belitz, H.-D., Grosch, Werner, Schieberle, Peter. 4th revised and extended ed., 2009, XLIV, 1070 p.
Ödevler -
Sınavlar -
Materyal Diğer ffects of processing on food lipids, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: protein, Mauron 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Vitamins, Ritter E.D., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Milk and Milk Products, Rolls, B.A., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Canning, Lamb F.C., Farrow R.P. and Elkins E.R. 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Food Chemistry. Belitz, H.-D., Grosch, Werner, Schieberle, Peter. 4th revised and extended ed., 2009, XLIV, 1070 p.
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri