Ders Adı Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Kodu GDA-3207
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları -----------------------
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda endüstrisinde önemli mikroorganizmalara giriş; Gıdalarda önemli mikroorganizmaların özellikleri; Gıdaların kontaminasyon kaynakları; Gıdaların mikroflorası; Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ürünleri, kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri, meyve-sebze ve ürünleri, baharatlar, tahıllar, karışık gıdalar, yağ ve yağ bazlı ürünler gibi gıdaların mikrobiyolojik değerlendirmesi; Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen faktörler; Gıdalarda mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen bozulma tipleri ve kimyasal değişiklikler; Gıdalarda mikrobiyal gelişmenin kontrolü ve gıda muhafaza yöntemleri; Gıda kaynaklı hastalıklar; Gıda zehirlenmeleri; Gıdaların mikrobiyolojik analizlerindeki temel prensipler ve laboratuvar uygulamaları; Önemli patojen ve indikator mikroorganizmaların sayım, izolasyon, ve identifikasyon yöntemleri; Gıda kalitesi ve güvenliğinin mikrobiyal analizler ile değerlendirilmesi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıda ve mikroorganizma ilişkisini öğretmek. Çeşitli gıdalarda mikroorganizma gelişimi hakkında bilgi vererek gıda mikrobiyolojisinde iyi gıda mühendisi olmalarını sağlamak. Arzu edilmeyen mikrobiyal gelişimin engellenmesi ile mikrobiyal bozulmanın durdurulması hakkında temel bilgileri göstermek. Temel mikrobiyolojik laboratuvar uygulamalarında el becerilerini artırmak
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda Mikrobiyolojisinin gelişimi ile gıdalarda önemli bakteri, maya ve küflerin öğrenilmesi
2 Gıdalarda mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve mikrobiyolojik gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenme
3 Gıdalarda mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen kimyasal değişiklikleri öğrenme
4 Gıda sistemlerinde mikrobiyolojik sayım yöntemlerini, sonuçların değerlendirilmesini ve raporlamayı öğrenme
5 Gıdalarda görülen mikrobiyal bozulma şekillerini öğrenme
6 Mikroorganizmalara karşı gıdaların muhafaza yöntemleri
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda mikrobiyolojisne giriş, önemli mikroorganizmalar ve mikroorganizma kaynakları
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
2 Gıdalarda mikroorganizmaların çoğalması ve çoğalmayı etkileyen faktörler
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
3 Gıda bileşenlerinin mikrobiyal metabolizması
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
4 Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
5 Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
6 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
7 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
8 Gıda kaynaklı intoksikasyonlar
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
9 Gıda koruma yöntemleri
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
10 Gıda koruma yöntemleri
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
11 Gıda güvenliği indikatörleri
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
12 Fermente gıdaların mikrobiyolojisi
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
13 Biyoteknolojik işlemlerle elde edilen ürünler
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
14 Gıdaların mikrobiyolojik analiz yöntemleri ve gıda güvenliği sistemleri
  Ön Hazırlık: Gıda Mikrobiyolojisi Ed. Osman ERKMEN
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 5
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 5
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 3
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 3
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 3
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 4
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 4
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 3
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 3
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 3
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 4
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 1 20
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 6 6
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 106    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu -------------------------
Diğer Kaynaklar -------------------------
Materyal
Dökümanlar -------------------------
Ödevler Ödev ve sunum
Sınavlar Kısa sınav, ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer ---------------------------
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri