Ders Adı Fermente Ürünler Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3203
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nilgün H. BUDAK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Fermantasyon Biyokimyası ve Önemi: Hammaddelerin bileşimi, fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar ve özellikleri. Fermantasyon iz yolları (EMP, Fosfoketolaz vb.). Fermente ürün eldesinde kullanılan sistemler, çalışma prensipleri. Fermente ürünler: Fermente gıda ürünleri ve endüstriyel açıdan önemli diğer ürünlerin üretim teknolojileri. Alkol Teknolojisi. Sirke teknolojisi. Şarap teknolojisi. Turşu üretimi. Zeytin üretimi. Boza üretimi.Fermente ürünlerde kalite analizleri. Yüksek alkollü içkiler.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Fermantasyon teknolojisi ve fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında bilgi vermek ve pratik olarak uygulamalarını sağlamak
No Dersin Kazanımları  
1 Fermantasyonun tanımı ve gıda teknolojisindeki önemini anlama
2 Fermantasyon mikroorganizmalarını ve sınıflandırmalarını öğrenme
3 Çeşitli fermente ürünlerin üretim yöntemi hakkında teorik bilgi sahibi olma
4 Teorik olarak öğrenilen bazı fermente ürünlerin pratik olarak uygulanmasını ve karşılaşılan sorunların nedenlerini kavrama
5 Zeyin, sirke, boza, şalgan suyu üretiminin uygulamasının öğretilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Fermantasyonun tanımı, önemi
2 Hammaddelerin bileşimi; fermantasyondaki önemleri
3 Fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar ve özellikleri
4 Fermantasyon iz yolları
5 Fermantasyon iz yolları
6 Malt ve Bira üretim teknolojisi; hammadde özellikleri
7 Malt ve Bira üretim teknolojisi; aşamaları ve kalite özellikleri
8 Biyoreaktörler
9 Yüksek alkollü içkilerin üretim teknolojisi
10 Şarap üretim teknolojisi
11 Sirke üretim teknolojisi
12 Zeytin üretim teknolojisi
13 Turşu üretim teknolojisi
14 Boza üretim teknolojisi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 3
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 4
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 3
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 3
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 4
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 3
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 2
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 4
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 4
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 5
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 5
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 3 2 6
Sunum 3 2 6
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 10 2 20
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 108    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 2020, Ders notları, H. Nilgün BUDAK 2020, Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam, Nobel Akademik Yayıncılık, ISBN978-625-406-665-8
Diğer Kaynaklar 2020, Ders notları, H. Nilgün BUDAK 2020, Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam, Nobel Akademik Yayıncılık, ISBN978-625-406-665-8
Materyal
Dökümanlar 2020, Ders notları, H. Nilgün BUDAK 2020, Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam, Nobel Akademik Yayıncılık, ISBN978-625-406-665-8
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri