Ders Adı Gıda Ambalajlama Teknolojisi
Ders Kodu GDA-3201
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nilgün H. Budak
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği 1. Ambalajın Tanımı, Önemi ve Fonksiyonları 2. Gıdalardaki Bozulmalar ve Kinetik Reaksiyonları 3. Ambalaj Materyalleri a. Cam b. Metal c. Kağıt d. Ahşap e. Plastik f. Kompozitler (lamine materyaller) 4. Ambalajlama Teknikleri ve Otomasyonu 5. Ambalaj Tasarımı ve Gıdalarda Raf Ömrünün Belirlenmesi 6. Spesifik Gıdaların Ambalajlanması a. Neme Duyarlı Gıdalar b. Oksijene Duyarlı Gıdalar c. Donmuş Gıdalar d. Et ve Ürünleri 7. Aseptik Ambalajlama 8. Modifiye ve Kontrollü Atmosfer ile Ambalajlama 9. Gıda-Ambalaj Etkileşimleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Ambalajlama ve Paketlemenin temel kavramlarını anlamak
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdalar için ambalajlama ve paketlemenin önemini öğretmek
2 Gıda ürünlerinde cam ambalajın kullanımı
3 Gıda ürünlerinde plastik ambalajın kullanımı
4 Gıda ürünlerinde teneke ambalajın kullanımı
5 Gıda ürünlerinde kağıt ambalajın kullanımı
6 Gıda ürünlerinde akıllı ambalajlama sistemlerinin kullanımı
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ambalajın Tanımı, Önemi ve Fonksiyonları
2 Gıdalardaki Bozulmalar ve Kinetik Reaksiyonları
3 Ambalaj Materyalleri a. Cam b. Metal c. Kağıt d. Ahşap e. Plastik f. Kompozitler (lamine materyaller)
4 Ambalajlama Teknikleri ve Otomasyonu
5 Ambalaj Tasarımı
6 Gıdalarda Raf Ömrünün Belirlenmesi
7 Spesifik Gıdaların Ambalajlanması
8 Neme Duyarlı Gıdaların Ambalajlanması
9 Neme Duyarlı Gıdaların Ambalajlanması
10 Oksijene Duyarlı Gıdaların Ambalajlanması
11 Donmuş Gıdaların Ambalajlanması
12 Aseptik Ambalajlama
13 Modifiye ve Kontrollü Atmosfer ile Ambalajlama
14 Gıda-Ambalaj Etkileşimleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 5
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 4
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 3
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 5
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 5
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 4
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 2
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 3
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 2
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 4
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 2
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 4
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 100    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Keleş F., ‘Gıda Ambalajlama İlkeleri’, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:189, 1998, Erzurum, Türkiye.
Diğer Kaynaklar Üçüncü,"Gıda Ambalajlama Teknolojsi", Meta Basım Matbaacılık,2007,İzmir
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri