Ders Adı Araştırma Yöntem ve Teknikleri
Ders Kodu GDA-3154
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Şelale YALÇINÖZ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Denemelerin planlanması ve yürütülmesi, varyans analizinin temel varsayımları, Transformasyonlar, temel deneme planları, çoklu karşılaştırma testleri, faktöriyel denemeler, bölünmüş parseller deneme planı, iç-içe sınıflandırma, Tekrarlanan ölçümlü varyans analizi
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Denemenin planlanması ve kurulmasını; temel deneme planlarının teori ve uygulamasını öğretmektir.
No Dersin Kazanımları  
1 1. Araştırma sürecini tanır ve tasarlayabilir,
2 2. Verileri elde edebilecek kaynakları araştırabilir,
3 3. Nitel ve Nicel Araştırma tekniklerini açıklayabilir,
4 4. Ölçekler hakkında gerekli açıklamaları yapabilir,
5 5. Araştırma Raporunun biçim ve kapsamını açıklayabilir,
6 6. Araştırma Raporunun Yazım Kurallarını bilir,
7 7. Araştırma sonuçlarını değerlendirebilir,
8 8. Araştırma Sonuçlarını Rapor Hâline Dönüştürür,
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
6
7
8
9
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Araştırmaların planlanması ve yürütülmesi prensipleri
  Ön Hazırlık: Her hafta İlgili kaynaklardan konuların incelenmesi
2 Tesadüf parselleri deneme planı
3 Farklı tekerrürlü tesadüf parselleri deneme planı
4 Tesadüf Blokları deneme planı
5 Varyans analizi temel varsayımları
6 Çoklu karşılaştırma testleri
7 Latin kare deneme planı
8 Her deneme ünitesinde birden fazla gözlem bulunması durumları
9 2x2 Faktöriyel düzenlemeler
10 3n Faktöriyel düzenlemeler
11 pxq Faktöriyel düzenlemeler
12 Bölünmüş parseller deneme planı
13 İç-içe sınıflama
14 Tekrarlanan ölçümlü varyans analizi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 5
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 3
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 4
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 5
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 5
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 4
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 5
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 5
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 5
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 5
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 4
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 1 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 1 20
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 56    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Farklı kaynaklardan hazırlanmış sunumlar
Diğer Kaynaklar Farklı kaynaklardan hazırlanmış sunumlar
Materyal
Dökümanlar Farklı kaynaklardan hazırlanmış sunumlar
Ödevler Vize ve Final sınavları öncesi iki ödev
Sınavlar Vize ve Final sınavları
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri