Ders Adı Kalite Yönetim Sistemleri
Ders Kodu GDA-3150
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. üyesi Sezen Coşkun
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kalite Kavramı ve Sınıflandırılması, Gıdaların Kalite Ögeleri, Türkiye’de Gıda Kodeksi ve Gıda Kontrolü, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının (HACCP) Tanımı ve Genel Prensipleri,Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları, Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Sağlama Zinciri, Kalite Sağlama Sistemleri,
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıda güvenliğinin sağlanmasında uyulması gereken ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı ile gıda kalite kontrolünün sağlanmasına yönelik bilgi vermektir. Bu ders ile; gıda mevzuatı, gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu konuları kavratılmış olacaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdalarda kalite kontrolün ve güvenliğin önemini izah eder, Kalite kavramı ve gıdaların kalite ögelerini açıklar, Gıda Standartları ve Kontrol Kriterlerini açıklar, Türkiye deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardlar hakkında bilgi verir
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Kalite Kavramı ve Sınıflandırılması
2 Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Sağlama Zinciri
3 Kalite Sağlama Bölümünün Organizasyonu ve Fonksiyonları
4 Gıda Kalite Kontrol Kriterleri
5 ISO 22000 Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemi
6 Türkiyede gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
7 Türkiyede gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
8 arasınav yapılacak
9 Süt ve süt ürünleri tebliği
10 Et ve et ürünleri tabliği
11 Meyve ve meyve suyu tebliği
12 Çikolata tebliği
13 Şeker tebliği
14 Diğer tebliğlerin incelenmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 3
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 4
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 4
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 4
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 5
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 5
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 5
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 5
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 5
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 4
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 20
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 60
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 1 0
Atölye 0 0
Seminer 0 20
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 1 1 1
Proje 1 1 1
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 72    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Başoğlu, F., 2011. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri.
Diğer Kaynaklar Başoğlu, F., 2011. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri.
Materyal
Dökümanlar Başoğlu, F., 2011. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri