Ders Adı Genel Kimya
Ders Kodu GDA-3113
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Şelale YALÇINÖZ
Dersin Yardımcıları selaleyalcinoz@isparta.edu.tr
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Maddenin yapısının ve Elementlerin periyodik özelliklerinin incelenmesi; çeşitli kimyasal hesaplamaların öğrenilmesi kimyasal reaksiyonların denkleştirilmesi, mol hesaplamaları ve stokiyometrik hesaplamalar); Asitler ve Bazlar, tuzlar hakkında bilgi edinilmesi; tepkime isilarının hesaplanması ve çözelti hazırlama tekniklerinin kavranması (yüzde .molar, normal çözelti hazırlama teknikleri)
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilerin temel kimya altyapısına sahip olmalarını sağlayarak; temel kimyasal işlemler, temel bileşikler ve çözelti hazırlama teknikleri hakkında bilgi/beceri kazanmalarını sağlamak.
No Dersin Kazanımları  
1 Atomik teori ve periyodik tablonun öğrenilmesi, bileşik adlandırma, kimyasal bileşiklerin tipleri ve formüllerinin öğrenilmesi ve hesaplamalarının yapılması
2 Atom sayısı, mol sayısı, tanecik sayısı, mol kütle, atom kütle gibi kavranların öğrenilmesi.
3 Stokiyometrik hesaplamalar, artan meddesi olan tepkimeler, karışım problemlerinin çözümlenmesi
4 Asitler, bazlar tuzlar ve tepkime ısısının öğrenilmesi
5 Yüzde, molar, normal çözelti hazırlama tekniklerinin kavranması
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Maddenin yapısı: Saf madde (element-bileşik)
2 Maddenin yapısı: Karışımlar
3 Elementlerin periyodik özellikleri, bileşiklerin formüllerinin yazılması ve adlandırılması
4 Değerlik hesaplama, mol-kütle hesaplamaları
5 Kimyasal Hesaplamalar:Kimyasal reaksiyonların denkleştirilmesi
6 Kimyasal Hesaplamalar:Mol Kavramı, stokiyometri
7 Kimyasal Hesaplamalar: Değişik soruların çözümlenmesi
8 Asitler ve bazlar, tuzlar
9 Asitler ve Bazlar, Tuzlar
10 Tepkime ısısı
11 Tepkime ısısı
12 Cözelti hazırlama teknikleri (yüzde, molar, normal çözelti hazırlama teknikleri)
13 Cözelti hazırlama teknikleri (yüzde, molar, normal çözelti hazırlama teknikleri)
14 Cözelti hazırlama teknikleri (yüzde, molar, normal çözelti hazırlama teknikleri)
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 5
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 5
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 4
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 5
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 4
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 5
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 4
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 5
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 4
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 5
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 4
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 5
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 22 22
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 82    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Öğretim üyesinin ders takibinde kullanacağı temel kaynaklar 1- R. H. Petrucci, W.S. Harwood., “Genel Kimya”, Palme yayıncılık 2- C.E. Mortimer, “Modern Üniversite Kimyası”, Çağlayan Kitabevi 3- B.G. Segal, “Chemistry Experiment and Theory”, Wiley, Second Edition Öğrencinin ders takibinde kullanacağı temel kanaklar Kaynak 1: Gıda teknolojisi madde ve mol (MEGEP) https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Madde%20ve%20MOL.pdf Kaynak 2 : Gıda teknolojisi Fiziksel Değişimler I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Maddede%20Fiziksel%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler-1.pdf Kaynak 3: Gıda teknolojisi Kimyasal Değişimler I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kimyasal%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler%201.pdf Kaynak 4: Gıda teknolojisi Kimyasal Değişimler III (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kimyasal%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler%203.pdf Kaynak 5: Gıda teknolojisi Çözelti Hazırlama I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%87%C3%B6zelti%20Haz%C4%B1rlama%201%20%28g%C4%B1da%29.pd Kaynak 6: Gıda teknolojisi Çözelti Hazırlama II (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%87%C3%B6zelti%20Haz%C4%B1rlama%202%20%28g%C4%B1da%29.pd
Diğer Kaynaklar Öğretim üyesinin ders takibinde kullanacağı temel kaynaklar 1- R. H. Petrucci, W.S. Harwood., “Genel Kimya”, Palme yayıncılık 2- C.E. Mortimer, “Modern Üniversite Kimyası”, Çağlayan Kitabevi 3- B.G. Segal, “Chemistry Experiment and Theory”, Wiley, Second Edition Öğrencinin ders takibinde kullanacağı temel kanaklar Kaynak 1: Gıda teknolojisi madde ve mol (MEGEP) https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Madde%20ve%20MOL.pdf Kaynak 2 : Gıda teknolojisi Fiziksel Değişimler I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Maddede%20Fiziksel%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler-1.pdf Kaynak 3: Gıda teknolojisi Kimyasal Değişimler I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kimyasal%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler%201.pdf Kaynak 4: Gıda teknolojisi Kimyasal Değişimler III (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kimyasal%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler%203.pdf Kaynak 5: Gıda teknolojisi Çözelti Hazırlama I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%87%C3%B6zelti%20Haz%C4%B1rlama%201%20%28g%C4%B1da%29.pd Kaynak 6: Gıda teknolojisi Çözelti Hazırlama II (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%87%C3%B6zelti%20Haz%C4%B1rlama%202%20%28g%C4%B1da%29.pd
Materyal
Dökümanlar Öğretim üyesinin ders takibinde kullanacağı temel kaynaklar 1- R. H. Petrucci, W.S. Harwood., “Genel Kimya”, Palme yayıncılık 2- C.E. Mortimer, “Modern Üniversite Kimyası”, Çağlayan Kitabevi 3- B.G. Segal, “Chemistry Experiment and Theory”, Wiley, Second Edition Öğrencinin ders takibinde kullanacağı temel kanaklar Kaynak 1: Gıda teknolojisi madde ve mol (MEGEP) https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Madde%20ve%20MOL.pdf Kaynak 2 : Gıda teknolojisi Fiziksel Değişimler I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Maddede%20Fiziksel%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler-1.pdf Kaynak 3: Gıda teknolojisi Kimyasal Değişimler I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kimyasal%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler%201.pdf Kaynak 4: Gıda teknolojisi Kimyasal Değişimler III (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kimyasal%20De%C4%9Fi%C5%9Fimler%203.pdf Kaynak 5: Gıda teknolojisi Çözelti Hazırlama I (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%87%C3%B6zelti%20Haz%C4%B1rlama%201%20%28g%C4%B1da%29.pd Kaynak 6: Gıda teknolojisi Çözelti Hazırlama II (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%87%C3%B6zelti%20Haz%C4%B1rlama%202%20%28g%C4%B1da%29.pd
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri