Ders Adı Et Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3106
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kasaplık hayvan kesimi, et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri, et ürünleri üretim teknolojisi, mezbaha yan ürünleri, et ve et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve et işletmelerinde temizlik-dezenfeksiyon
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Et teknolojisi dersinde, kasaplık hayvan kesimi, et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri, fermente et ürünleri, haşlanmış et ürünleri, köfte, döner vb. ürünlerin üretim teknolojisi, mezbaha yan ürünleri, et ve et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve et işletmelerinde temizlik-dezenfeksiyon konularının öğretilmesini amaçlamaktadır
No Dersin Kazanımları  
1 1) Kesim işlemi ve dikkat edilecek hususların bilinmesi
2 2) Etin mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özelliklerin bilinmesi
3 3) Et ve et ürünlerinde kullanılan muhafaza yöntemlerinin bilinmesi
4 4) Et ürünleri üretim prensiplerinin bilinmesi
5 5) Karşılaşılan problemlerin tespit edilmesi ve çözümleme yeterliliği
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Giriş: Et Sektörü ve Et Üretimi
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
2 Mezbaha ve Kesim Bilgisi
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
3 Etin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
4 Ette temel analizler
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
5 Et mikrobiyolojisi
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
6 Ette mikrobiyolojik analizler
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
7 Kesimden Sonra Ette Meydana Gelen Değişimler
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
8 Etin Muhafazası ve Işlenmesi
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
9 Et Endüstrisinde Kullanılan Katkılar
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
10 Et ürünleri teknolojisi-1
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
11 Et Ürünleri Teknolojisi-2
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
12 Et ürünlerinde analizler-1
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
13 Et ürünlerinde analizler-2
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
14 Et Ürünlerinde Kusurlar
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 4
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 4
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 4
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 4
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 4
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 3
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 3
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 3
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 3
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 3
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 3
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 3
14 Dönem ödevi sunumu 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 8 5 40
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 130    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Anar, Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora yayınları, 2012 Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
Diğer Kaynaklar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Anar, Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora yayınları, 2012 Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
Materyal
Dökümanlar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Anar, Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora yayınları, 2012 Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
Ödevler Ödev
Sınavlar Vize ve final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri