Ders Adı Gıda İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon
Ders Kodu GDA-3105
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları -----
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda Endüstrisinde hijyen ve sanitasyon kavramları, gıda maddelerine hastalık etmenlerinin kontaminasyonu, gıda enfeksiyon ve intoksikasyonları, gıda işletmelerinin biyolojik kontrolü, gıda endüstrisinde temizlik ve dezenfeksiyon.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı İşletmelerde hijyen ve sanitasyonun sağlanması için alınması gereken önlemleri, Temizlik ve Dezenfeksiyon için gerekli deterjan tipleri ve uygulanma şekil ve koşullarını öğretmeyi amaçlamaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Personel hijyeni ve uygulanmasını bilir,
2 Gıda zehirlenmeleri ve önlemleri hakkında bilgisi olur,
3 İşletmelerde kir düzeylerine göre hangi deterjan ve dezenfeksiyon uygulamasını seçeceğini bilir,
4 Merkezi temizlik sistemleri hakkında bilgisi olur.
5 Uluslararası kalite yönetim sistemleri hakkında bilgisi olur
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda endüstrisi ve sanitasyon ilişkisi
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
2 Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi, gıda enfeksiyon ve intoksikasyonları
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
3 Temizlik ve Temizleme maddeleri
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
4 Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
5 Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
6 Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
7 Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
8 Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
9 Gıda işletmelerinde personel hijyeni
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
10 Atık maddelerin uzaklaştırılması
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
11 Haşerelerle mücadele
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
12 CIP/COP sistemi
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
13 Su ve Hava hijyeni
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
14 Kalite Güvence Sistemleri
  Ön Hazırlık: (1) Kayaardı, S., Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, Manisa, 2008. (2) Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 5
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 3
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 3
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 2
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 2
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 2
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 4
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 3
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 2
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 3
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 4
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 3
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 120    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu ----------------
Diğer Kaynaklar ----------------
Materyal
Dökümanlar ----------------
Ödevler ----------------
Sınavlar Ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer ----------------
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri