Ders Adı Turizm Mevzuatı
Ders Kodu TRM-3158
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) ÖĞR. GÖR. ÇETİN MEYDAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği TÜRKİYE'DE TURİZM İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEMELERİ ÖĞRENMEK
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı TÜRKİYE'DE TURİZM İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEMELERİ KAVRAMAK
No Dersin Kazanımları  
1 urizmi Teşvik Kanunu, Kültür Ve Turizm Koruma Ve Gelişim Bölgeleri İle Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine Ve İlanına İlişkin Yönetmelik, Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik konularını öğrenir.
2 Kültür Yatırımlarının Ve Girişimlerinin Belgelendirilmesine Ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ Turizm Yatırım, İşletme Ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik Belgeli Turizm İşletmelerinde Yabancı Personel Ve Sanatkarların Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik, Turizmi Teşvik Kanunu'nun Cezai Hükümlerinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik, Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği, Seyahat Acentaları Yönetmeliği konularını öğrenir.
3 Turist Rehberliği Meslek Kanunu, Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması İle İlgili Yönetmelik Pasaport Kanunu, konularını öğrenir.
4 Milli Parklar Kanunu, Deniz Turizmi Yönetmeliği Yat Turizmi Yönetmeliği, Belgeli İşletmelerin Uygulayacakları Fiyat Tarifelerinin Hazırlanması Ve Onaylanmasına İlişkin Genel İlkeler Hakkında Tebliğ, Av Turizmi Yönetmeliği konularını öğrenir.
5 Sağlık Turizmi, Mavi Bayrak Kriterleri, Eğirdir Gölü Özel Hükümleri,Sınıflandırma Çalışmalarına İlişkin Değerlendirme Formlarının Hazırlanmasına Ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Sınıflandırma Formlarının doldurulması konularını öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Turizmi Teşvik Kanunu, Kültür Ve Turizm Koruma Ve Gelişim Bölgeleri İle Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine Ve İlanına İlişkin Yönetmelik
2 Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik
3 Kültür Yatırımlarının Ve Girişimlerinin Belgelendirilmesine Ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ Turizm Yatırım, İşletme Ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik Belgeli Turizm İşletmelerinde Yabancı Personel Ve Sanatkarların Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik
4 Turizmi Teşvik Kanunu'nun Cezai Hükümlerinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği Seyahat Acentaları Yönetmeliği
5 Turist Rehberliği Meslek Kanunu Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği
6 Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması İle İlgili Yönetmelik Pasaport Kanunu
7 Yönetmelik Milli Parklar Kanunu
8 Ara Sınav ( vize)
9 Deniz Turizmi Yönetmeliği Yat Turizmi Yönetmeliği
10 Belgeli İşletmelerin Uygulayacakları Fiyat Tarifelerinin Hazırlanması Ve Onaylanmasına İlişkin Genel İlkeler Hakkında Tebliğ Av Turizmi Yönetmeliği
11 Sağlık Turizmi Mavi Bayrak Kriterleri
12 Eğirdir Gölü Özel Hükümleri
13 Sınıflandırma Çalışmalarına İlişkin Değerlendirme Formlarının Hazırlanmasına Ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Sınıflandırma Formlarının doldurulması
14 Sınıflandırma Formlarının doldurulması
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 1
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 2
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 2
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 1
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 2
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 2
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 2
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 24 24
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 78    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu https://teftis.ktb.gov.tr/TR-267808/yonetmelikler.html
Diğer Kaynaklar https://teftis.ktb.gov.tr/TR-267808/yonetmelikler.html
Materyal
Dökümanlar https://teftis.ktb.gov.tr/TR-267808/yonetmelikler.html
Ödevler ---------------------
Sınavlar Ara sınav Yıl Sonu Sınavı
Materyal Diğer ---------------------
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri