Ders Adı Otel İşletmelerinde Maliyet Kontrolü
Ders Kodu TRM-3154
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) İlhami MORÇİN
Dersin Yardımcıları Usal A. Ve Kurgun O.A. (2006), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde maliyet yapısı, gelir yönetimi, kontrol aşamaları, kontrol yöntemleri, analizler, fiyatlandırma, bütçe oluşturma, verimlilik, maliyet kontrolünde yardımcı olacak analitik yaklaşımlar.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Turizm işletmelerinde maliyet kontrolü ve maliyet hesaplamalarına dayalı etkinlik- verimlilik analizlerinin öğretilmesidir.
No Dersin Kazanımları  
1 1-) Konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde maliyet yapısı, kontrol aşamaları, kontrol yöntemleri, analizler, fiyatlandırma, seyahat işletmeciliği kapsamında paket tur maliyetleri, maliyet kontrolünde yardımcı olacak analitik yaklaşımlar
2 2-) Maliyet kavramını öğrenmek. Maliyet unsurlarını belirlemek, hesaplamak ve kontrol etmek
3 3-) Turizm İşletmelerinde kullanılan "kar/zarar" analizlerini yapmak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Maliyet Analizine Giriş: Maliyet, harcama, gider kavramları, maliyetlerin sınıflandırılması
2 Turizm işletmelerinin yapısal özellikleri ve maliyet oluşumuna etkileri, maliyet yapısı, maliyet kontrolü ve analizi
3 Turizm İşletmelerinde Maliyetlerin Dağıtımı
4 Otel İşletmelerinde Maliyetlerin Kontrolü ve Yönetilmesi
5 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Maliyetlerin Denetimi
6 Paket tur maliyetleri ve seyahat işletmeciliğinde maliyet yönetimi
7 Ulaştırma işletmelerinde maliyet yapısı ve yönetimi
8 Yarıylıl sınavı
9 Cost Management in Tourism Businesses
10 Karma Maliyetlerin Ayrılması
11 Etkinlik-Maliyet Kararları
12 Maliyet-Kara Geçiş Analizleri
13 Verimlilik Değerlendirmeleri
14 final sınavı
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 1
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 2
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 2
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 2
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 2
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 2
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 2
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 30
Finalin Başarıya Oranı 70
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 12 3 36
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 96    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Usal A. Ve Kurgun O.A. (2006), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık.
Diğer Kaynaklar Usal A. Ve Kurgun O.A. (2006), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık.
Materyal
Dökümanlar Usal A. Ve Kurgun O.A. (2006), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık.
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri