Ders Adı Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
Ders Kodu TRM-3110
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Cemalettin GÜVEN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sistem Tanımlama Ve Opera PMS Programına Giriş Rezervasyon girişleri. Yeni rezervasyon kartı girişleri (New Reservation Card) Reservation Options (Rezervasyon Seçenekleri). Update reservation (rezervasyon güncelleme). Room plan (odalar planı). Floor plan (kat planı). Calendar (takvim ve etkinlikler) Küçük Grup Rezervasyonları (Party). Grup Girişleri (Business Blocks) Resepsiyon (Front Desk) Önkasa (Cashiering). Oda hesabı işlemleri (Billing). Fast posting (Hızlı Hesap Girme). Cashier functions (kasiyer işlemleri). Batch folios. Cashier shift functions (kasiyer vardiya işlemleri). Passer by. Quick check out (hızlı check out). Odalar Yönetimi (Rooms Management). Housekeeping. Out of Order / Out of Service. Room History. Occupancy Graph. Maintenance (Hasar Bakım) Çeşitli işlemler (miscellaneous) ve Raporlar (reports). Kısayol tuşları (show quick keys). Change password (şifre değiştirme). User activity log. Registration card (konaklama belgesi). SC (sales & caterıng) (satış ve pazarlama). Günsonu (End Of Day) Raporlar. OPERA Raporları. Opera Night Audit Kontrol Listesi. Satış & Pazarlama, Banquet Ve Rezervasyon Raporları. Finans (Fınancial) Raporları. Housekeeping Raporları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Konaklama işletmelerinin kullandıkları rezervasyon sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak. Turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin kullandıkları merkezi rezervasyon sistemlerini öğrenir. Otel işletmeleri tarafından gerçekleştirilen otel otomasyon programlarına yönelik kullanılan yurt içi ve yurt dışı sistemler hakkında bilgi sahibi olur. Konaklama işletmelerinde kullanılan önbüro ve kat otomasyonuna yönelik paket programlar hakkında bilgi sahibi olmak olarak amaçlanmıştır.
No Dersin Kazanımları  
1 Operanın genel özellikleri
2 Operada kullanılan kısa yol tuşları
3 RESERVATION (New Reservation, Update Reservation, Waitlist, Blocks)
4 RESERVATION (Profiles, Room Plan, Floor Plan)
5 RESERVATION (Confirmation, RegistrationCard, Calendar)
6 FRONT DESK (Arrivals, In House Guests, Accounts)
7 FRONT DESK (RoomAssignment, Messages, Trace)
8 CASHIERING (Billing, FastPosting, CashierShiftFunctions)
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
2 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
3 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
4 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
5 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
6 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
7 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
8 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
9 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
10 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
11 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
12 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
13 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
14 Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 1
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 1
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 1
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 1
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 1
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 1
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 1
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 1
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 1
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 10 140
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 140    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Hocanın ders notları
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri