Ders Adı Otel İşletmeciliği
Ders Kodu TRM-3104
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Çetin MEYDAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Otel işletmelerinin işleyişi, departmanlarının işleyişi, otel içinde planlama, örgütleme, koordinasyon ve denetim
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Otel İşletmelerinin Turizm Sektöründeki Yerini Kavramak ve Öğrenmek
No Dersin Kazanımları  
1 Turizm Endüstrisi ve Turizm İşletmeleri, Otel İşletmelerinin; Tanımı, Sınıflandırılması ve Kuruluş Yeri Seçimi, konularını öğrenir.
2 Otel İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonları, Otel İşletmelerinde Odalar Bölümü, Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü, konularını öğrenir.
3 Otel İşletmelerinde Satın Alma, Teslim Alma ve Depolama İşlemleri, Otel İşletmelerinde Pazarlama, konularını öğrenir.
4 Otel İşletmelerinde Muhasebe Bölümü, Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Otel İşletmelerinde Bilgi Teknolojileri konularını öğrenir.
5 Otel İşletmelerinde Halkla İlişkiler, Otel İşletmelerinde İnovasyon, Otel İşletmelerinde Teknik Servis ve Güvenlik, Otel İşletmelerinde Eğlence Hizmetleri Bölümü konularını öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Turizm Endüstrisi ve Turizm İşletmeler
2 Otel İşletmelerinin; Tanımı, Sınıflandırılması ve Kuruluş Yeri Seçimi
3 Otel İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonları
4 Otel İşletmelerinde Odalar Bölümü
5 Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü
6 Otel İşletmelerinde Satın Alma, Teslim Alma ve Depolama İşlemleri
7 Otel İşletmelerinde Pazarlama
8 Otel İşletmelerinde Muhasebe Bölümü
9 Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi
10 Otel İşletmelerinde Bilgi Teknolojileri
11 Otel İşletmelerinde Halkla İlişkiler
12 Otel İşletmelerinde İnovasyon
13 Otel İşletmelerinde Teknik Servis ve Güvenlik
14 Otel İşletmelerinde Eğlence Hizmetleri Bölümü
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 2
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 2
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 1
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 1
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 2
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 2
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 2
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 24 24
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 106    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Otel İşletmeciliği, Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum,2019
Diğer Kaynaklar Otel İşletmeciliği, Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum,2019
Materyal
Dökümanlar Otel İşletmeciliği, Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Erzurum,2019
Ödevler ----------------
Sınavlar Ara sınav Yıl Sonu Sınavı
Materyal Diğer ----------------------
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri