Ders Adı Önbüro Hizmetleri
Ders Kodu TRM-3101
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Atilla GÖKDEMİR
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Konaklama işletmeleri ve ön büro departmanı organizasyon şeması, önbüro departmanı ve çalışanların görevleri, özellikleri ile diğer bölümler arasında fonksiyonel ilişkiler, Ön büroda kullanılan yabancı terimler, Ön büro bölümleri rezervasyon, danışma, resepsiyon, ön kasa ve santralin işleyişi ve kullanılan belgelerin içerik ve işlevleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencileri ön büronun işleyişi konusunda bilgilendirmek, Ön büroda kullanılan yabancı terimleri ve belgelerin düzenlenmesini öğretmek.
No Dersin Kazanımları  
1 1-Otel işletmelerinin ön büro bölümünün işleyişini tanır.
2 2-Ön büronun ve personelinin görevlerini ve özelliklerini öğrenir ve yerine getirir.
3 3-Ön büroda kullanılan yabancı terimleri öğrenir ve kullanır.
4 4-Ön büroda kullanılan belgeleri düzenleyebilme ve kullanma yeteneğine sahip olur.
5 5-Ön büronun diğer departmanlarla olan ilişkilerini öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ön büro departmanının tanımı,yeri,önemi,organizasyon şeması ve çalışan personel ve görevleri
2 Ön büro departmanında kullanılan donanımlar ve formlar
3 Kişisel hazırlık
4 Ön büroda kullanılan üniformalar ve organizasyonun önemi
5 Departmanlara verilen bilgiler
6 Danışmanın önemi,danışma personeli ve özellikleri
7 Konukları karşılayarak bagajlarını taşıma
8 Telefonla verilen hizmetler
9 Ön büro departmanı ile kat hizmetleri departmanı arasındaki ilişki
10 Ön büro departmanı ile yiyecek içecek departmanı arasındaki ilişki
11 Ön büro departmanı ile mali idari işler departmanı arasındaki ilişki
12 Ön büro departmanı ile teknik servis departmanı arasındaki ilişki
13 Ön büro departmanı ile satış pazarlama ve güvenlik departmanı arasındaki ilişki
14 Ön büro departmanı ile halkla ilişkiler,animasyon,insan kaynakları departmanı arasındaki ilişki
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Turizm sektörü ile ilgili temel kavramları bilmek. 2
2 Turizm sektöründe ileri düzeyde bir veya birkaç yabancı dil bilgisine sahip olmak. 2
3 Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek. 1
4 Alternatif çözümler üretebilme ve eleştirel düşünebilme becerisine sahip olmak. 1
5 Gıda teknolojisi ve genel beslenme ilkeleri ile ilgili bilgiye sahip olmak, toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak 1
6 Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip olmak. Mutfak hizmetleri ve pişirme yöntemleri ile endüstriyel yemek üretimi konusunda bilgi sahibi olmak 1
7 Otel işletmelerinde odalar bölümü işleyişi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak 2
8 Turizm pazarlaması, kongre ve tur düzenleme konusunda bilgi sahibi olmak. 1
9 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olmak. 2
10 Turizm işletmelerinde maliyet analizlerini ve muhasebe işlemlerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 104    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Konaklama İşletmelerinde Ön Büro İşlemleri ve Yönetimi Kitabı/Nevzat Eraslan
Diğer Kaynaklar Konaklama İşletmelerinde Ön Büro İşlemleri ve Yönetimi Kitabı/Nevzat Eraslan
Materyal
Dökümanlar Konaklama İşletmelerinde Ön Büro İşlemleri ve Yönetimi Kitabı/Nevzat Eraslan
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri