Ders Adı Muhasebe Bilgi Yönetimi
Ders Kodu IKY-3158
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sanayi ve iktisadi işletmelerinde Muhasebe sistemini kurabilme, maliyet hesaplarını yapabilme ve işleyişini kavramak.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı 1- Muhasebe Sistemleri Organizasyonu ile ilgili temel kavramları tanıyabilme. 2- Bilgi sistem ve temel yönetim bilgi sistemlerinin açıklanması.
No Dersin Kazanımları  
1 Sanayi ve iktisadi işletmelerindeki muhasebe sisteminin işleyişini anlayıp, muhasebe uygulamalarını yapmak
2 Mesleki ve etik sorumluluk anlayışı.
3 Bağımsız çalışma ve insiyatif kullanma becerisi.
4 Problem çözmede yaratıcılık ve yeni durumlara uyarlanabilme becerisi.
5 Bilgiyi mesleki uygulamada kullanabilme yeteneği.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Muhasebe sistemleri ve organizasyonu ile ilgili genel kavramlar
2 İşletme türleri
3 Sanayi işletmeleri
4 İktisadi işletmeler
5 Muhasebe bilgi sistemi tanımı ve önemi
6 Bilişim sistemindeki gelişmelerin muhasebe bilgi sistemine etkileri
7 Sanayi işlemlerinde maliyet unsurları ve muhasebeleştirilmesi
8 İktisadi işlemlerinde maliyet unsurları ve muhasebeleştirilmesi
9 Sanayi işletmelerinde 7A-7B maliyet hesaplarının işleyişi
10 İktisadi işletmelerinde 7A-7B maliyet hesaplarının işleyişi
11 7A maliyet sistemi işleyişiyle ilgili uygulama
12 7B maliyet sistemi işleyişiyle ilgili uygulama
13 İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan İşletmelerde muhasebe uygulaması
14 Bilanço Hesabı Esasına Göre Defter Tutan İşletmelerde muhasebe uygulaması
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki ve etik sorumluluk anlayışı 4
2 Bağımsız çalışma ve insiyatif kullanma becerisi 4
3 Problem çözmede yaratıcılık ve yeni durumlara uyarlanabilme becerisi 4
4 Bilgiyi mesleki uygulamada kullanabilme yeteneği 4
5 Sorunlar karşısında çözüm getirebilme becerisi kazanma 4
6 İnsan Kaynakları uygulamalarına ilişkin teorik bilgilere sahip olma ve bu konuda analiz yapabilme 4
7 Alanı ile ilgili uygulamaları çalışma arkadaşlarına, işverene anlatabilme, ekip çalışma becerisi 4
8 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 4
9 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 4
10 Alanı ile ilgili konularda, sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olma 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 82    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Muhasebe Bilgi Sistemi Yönetimi Teori – Kuram Prof. Dr. Fatih Coşkun Ertaş Mart 2021 / 5. Baskı / 392 Syf.
Diğer Kaynaklar Muhasebe Bilgi Sistemi Yönetimi Teori – Kuram Prof. Dr. Fatih Coşkun Ertaş Mart 2021 / 5. Baskı / 392 Syf.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri