Ders Adı Balık Yemekleri
Ders Kodu ASC-4259
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Görevlisi Fatih HERDEM
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu dersin içeriği, balıklar hakkında genel bilgi, balıkları sınıflandırma, balıkları depolama, deniz ürünlerini anlama ve sınıflandırma, deniz ürünleri yemeklerini pişirme.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere balıklar hakkında bilgi vermek, deniz ürünleri hakkında bilgiler vermek, deniz ürünleri yemek reçeteleri paylaşmak, deniz ürünleri yemeklerinin nasıl yapılacağını anlatmak ve uygulamak.
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrencinin, balık çeşitleri hakkında genel bilgi sahibi olmasını sağlar
2 Tatlı su balığı ve tuzlu su balığı arasındaki farkları bilir ve ayrımını yapabilir.
3 Deniz kabukluları hakkında genel bilgiye sahip olmasını sağlar
4 hangi deniz ürününe hangi hangi pişirme tekniğini uygulayacağını öğrenir.
5 balık havyarının yapılış aşamaları ve nerede kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 balıkları anlamak
2 balık yemeklerini anlamak
3 balıkları sınıflandırmak
4 balıkların tazeliği kontrol etme ve depolma
5 deniz kabukluları
6 havyar hakkında bilgiler
7 deniz ürünlerini pişirme yöntemleri
8 balık yemekleri reçeteleri
9 balık garnitürleri ve sos reçeteleri
10 deniz ürünlerini pişirme uygulamaları
11 deniz ürünlerini pişirme uygulamaları
12 deniz ürünlerini pişirme uygulamaları
13 deniz ürünlerini pişirme uygulamaları
14 deniz ürünlerini pişirme uygulamaları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. 5
2 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir. 2
3 Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. 4
4 Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 5
5 Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. 4
6 Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. 5
7 Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. 3
8 Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 2
9 Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. 2
10 Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar. 2
11 Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir. 2
12 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. 2
13 Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur. 2
14 Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur. 3
15 Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir. 2
16 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular. 4
17 Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. 2
18 Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir. 2
19 Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 1 100
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 104    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Ders görevlisinin hazırlamış olduğu ders notları Profesyonel Aşçılık - Wayne Gısslen Türkiye'de Balık ve Balıkçılık - Karekin Deveciyan
Diğer Kaynaklar Ders görevlisinin hazırlamış olduğu ders notları Profesyonel Aşçılık - Wayne Gısslen Türkiye'de Balık ve Balıkçılık - Karekin Deveciyan
Materyal
Dökümanlar Ders görevlisinin hazırlamış olduğu ders notları Profesyonel Aşçılık - Wayne Gısslen Türkiye'de Balık ve Balıkçılık - Karekin Deveciyan
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri