Ders Adı Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol
Ders Kodu ASC-4205
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Öğr.Gör.İbrahim DEMİRTAŞ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Yiyecek içecek işletmesi tanımı, işletmenin temel kavramları ve stratejileri, satın alma, teslim alma, depolama, fiyatlandırma iş akışını kapsamaktadır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin işletme, yiyecek içecek işletmesi, maliyet, maliyet kontrolü tanımı ve depolama, teslim alma, satın alma, fiyatlandırma hakkında temel olarak fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 Yiyecek içecek maliyet kontrolünün kapsamını ve önemini açıklar.
2 Maliyet kontrol sisteminin işletmeye faydalarını ekonomik açıdan bilir.
3 Standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar ve uygular.
4 Maliyetleri hesaplayabilir.
5 Yiyecek-içecek maliyet kontrol süreçlerini açıklar.
6 Çalışanların kontrol sistemindeki görevlerini ifade eder.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ders planı, işleyişi, öğrenci sorumlulukları aktarılır. İşletme, yiyecek içecek işletmesi, Gelir, Kar, Maliyet, Gider, Harcama ve Zarar Kavramları temel kavramlarına giriş yapılır.
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
2 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon; Gelir Yönetim
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
3 Yiyecek İçecek Satış Tahminleri
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
4 Satın Alma ve Teslim Alma
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
5 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
6 Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
7 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma, İşgücü Maliyet Kontrolü
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
8 Ara Sınav (Vize)
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
9 Araştırma Ödevlerinin Sunumu, Genel Tekrar
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
10 Genel Üretim Giderlerin Kontrolü
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
11 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
12 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
13 Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol Sistemleri
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
14 Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri
  Ön Hazırlık: konularla ilgili araştırma yapmak
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. 5
2 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir. 4
3 Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. 5
4 Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 5
5 Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. 4
6 Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. 5
7 Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. 4
8 Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 5
9 Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. 5
10 Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar. 5
11 Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir. 4
12 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. 5
13 Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur. 4
14 Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur. 5
15 Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir. 4
16 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular. 5
17 Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. 4
18 Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir. 5
19 Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir. 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 4 4 16
Sunum 2 2 4
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 120    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık
Diğer Kaynaklar Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık
Materyal
Dökümanlar Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü, Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri