Ders Adı İşçi Sağlığı Güvenliği ve Mevzuatı
Ders Kodu ASC-4115
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Çetin MEYDAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği 6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu 4857 sayılı İş Kanunu 5510 sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı 6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güveliği Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunundan yararlanarak iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgiler vermektir.
No Dersin Kazanımları  
1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BAKIŞ TARİHSEL GELİŞİM
2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BAKIŞ TARİHSEL GELİŞİM
3 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN AMACI, ÖNEMİ VE TEMEL KAVRAMLARI 1. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ 2. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN AMACI 3. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR 4. İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI 5. TEHLİKE 6. TEHLİKE SINIFI 7. OLAY 8. ÖNLEME 9. RAMAK KALA OLAYI 10. SAĞLIĞIN BOZULMASI 11. GÜVENLİK 12. RİSK, ÖĞRENİR.
4 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜ ILO 2003 GLOBAL STRATEJİ BELGESİNDE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ GÜVENLİK KÜLTÜRÜ OLUŞTURMANIN TEMEL NEDENLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE TARAFLAR DEVLET İŞVEREN ÇALIŞANLAR VE SENDİKALAR ÜNİVERSİTELER VE EĞİTİM KURUMLARI MESLEK ÖRGÜTLERİ TOPLAM GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜN (TGK) İŞ GÜVENLİĞİNİN 10 TEMEL PRENSİBİ ÖĞRENİR.
5 HUKUKSAL AÇIDAN İŞ KAZALARI KAVRAMI VE MESLEK HASTALIKLARINI MESLEK HASTALIKLARININ ÖZELLİKLERİ,1. HUKUKSAL AÇIDAN İŞ KAZASI KAVRAMI 2. SİGORTALININ İŞYERİNDE BULUNDUĞU SIRADA KAZAYA UĞRAMASI 3. SİGORTALININ İŞVEREN TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTE OLAN İŞ DOLAYISIYLA KAZAYA UĞRAMASI 4. SİGORTALININ İŞVEREN TARAFINDAN GÖREV İLE BAŞKA BİR YERE GÖNDERİLME YÜZÜNDEN ASIL İŞİNİ YAPMAKSIZIN GEÇEN ZAMANLARDA KAZAYA UĞRAMASI 5. EMZİKLİ KADIN SİGORTALININ ÇOCUĞUNA SÜT VERMEK İÇİN AYRILAN ZAMANLARDA KAZAYA UĞRAMASI 6. SİGORTALILARIN, İŞVERENCE SAĞLANAN BİR TAŞITLA İŞİN YAPILDIĞI YERE TOPLU OLARAK GÖTÜRÜLÜP GETİRİLMELERİ SIRASINDA KAZAYA UĞRAMALARI
6 İLK YARDIM MEVZUATTA İLK YARDIM VE İLK MÜDAHALE KONUSUNDA GETİRİLEN İLKELER İLK YARDIM GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ İLK YARDIM ARAÇLARI ÇALIŞANIN ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN İLK YARDIM MALZEMELERİ İŞYERLERİNDE BULUNDURULMASI GEREKEN İLK YARDIM VE İLK MÜDAHALE MALZEMELERİ
7 İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE MUTFAK PLANLAMASININ ÖNEMİ MUTFAK TASARIMINDA KARŞILAŞILAN BAŞLICA HATALARI ÖĞRENİR.
8 İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE MUTFAK PLANLAMASININ ÖNEMİ MUTFAK TASARIMINDA KARŞILAŞILAN BAŞLICA HATALARI ÖĞRENİR.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
7
8
9
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 işçi sağlığı kavrami
2 iş güvenliği kavramı
3 işçi sağlığı ve üretim
4 Toplam Kalite Yönetimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Bütünleştirilmesi
5 Turizm Sektöründe İş Sağlığı ve İş Güvenliği
6 Meslek Hastalıkları
7 Tehlike ve Risk Değerlendirme Yöntemleri
8 İş Hukukunun Tarihsel Gelişimi
9 İş hukukunun Kaynakları
10 4857 sayılı kanuna göre işçi ve işverenin yükümlülükleri
11 iş sözleşmeleri ve kapsamı
12 Kıdem Tazminatı
13 İş hukukunun uygulama alanları
14 Sendikaların Kuruluşu kapsamı ve niteliği
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. 2
2 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir. 1
3 Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. 2
4 Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 2
5 Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. 3
6 Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. 3
7 Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. 3
8 Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 3
9 Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. 3
10 Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar. 3
11 Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir. 3
12 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. 3
13 Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur. 3
14 Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur. 3
15 Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir. 3
16 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular. 3
17 Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. 3
18 Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir. 3
19 Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 68    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Konaklama Ve Beslenme İşletmelerinde İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Kategori : TURİZM İŞLETMECİLİĞİ , SAĞLIK Marka : DETAY YAYINCILIK Yazar : Doç. Dr. Semra Akar Şahingöz, Doç. Dr. Aydın Şık Yayın Yılı : 2015 Baskı No : 1
Diğer Kaynaklar Konaklama Ve Beslenme İşletmelerinde İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Kategori : TURİZM İŞLETMECİLİĞİ , SAĞLIK Marka : DETAY YAYINCILIK Yazar : Doç. Dr. Semra Akar Şahingöz, Doç. Dr. Aydın Şık Yayın Yılı : 2015 Baskı No : 1
Materyal
Dökümanlar Konaklama Ve Beslenme İşletmelerinde İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Kategori : TURİZM İŞLETMECİLİĞİ , SAĞLIK Marka : DETAY YAYINCILIK Yazar : Doç. Dr. Semra Akar Şahingöz, Doç. Dr. Aydın Şık Yayın Yılı : 2015 Baskı No : 1
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri