Ders Adı Dünya Mutfakları
Ders Kodu ASC-4106
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) ÖĞR.GÖR.ATİLLA GÖKDEMİR
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği 1 Osmanlı Saray Mutfağı-Osmanlı Saray Mutfağı Yemekleri Yapmak 2 Uzak Doğu /Asya Mutfağı 3 Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürüne Uygun Yemekleri Yapmak 4 Akdeniz Mutfağı 5 Akdeniz Mutfağı Yemekleri Yapmak 6 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı 7 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı Yemekleri Yapmak 8 Avrupa Mutfağı 9 Avrupa Mutfağı Yemekleri Yapmak 10 Denizaşırı Ülke Mutfağı Denizaşırı Ülke Mutfağı Yemekleri Yapmak 11 İslam Dinine Uygun Yemek Hazırlama Hristiyan Dinine Uygun Yemek Hazırlama 12 Musevi Dinine Uygun Yemek Hazırlama Diğer Dinlere Uygun Yemek Hazırlama 13 Yeni Yemek Reçetesi Tasarlanması 14 Yeni Yapılan Yemeği Tadıma Sunma Yapılan Yemeğin Fotoğraflamak
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu derste; dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Dünyadaki mutfak kültürünün tarihsel gelişimini anlatır.
2 Çeşitli mutfak kültürlerindeki pişirme yöntemlerini tanımlar.
3 Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri tanımlar.
4 Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri uygular. Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri sunar.
5 Dünyadaki çeşitli dinlere mensup kişilerin yeme içme kültürünü öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Osmanlı Saray Mutfağı-Osmanlı Saray Mutfağı Yemekleri Yapmak
2 Uzak Doğu /Asya Mutfağı
3 Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürüne Uygun Yemekleri Yapmak
4 Akdeniz Mutfağı
5 Akdeniz Mutfağı Yemekleri Yapmak
6 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı
7 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı Yemekleri Yapmak
8 Avrupa Mutfağı
9 Avrupa Mutfağı Yemekleri Yapmak
10 Denizaşırı Ülke Mutfağı Denizaşırı Ülke Mutfağı Yemekleri Yapmak
11 İslam Dinine Uygun Yemek Hazırlama Hristiyan Dinine Uygun Yemek Hazırlama
12 Musevi Dinine Uygun Yemek Hazırlama Diğer Dinlere Uygun Yemek Hazırlama
13 Yeni Yemek Reçetesi Tasarlanması
14 Yeni Yapılan Yemeği Tadıma Sunma Yapılan Yemeğin Fotoğraflamak
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. 3
2 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir. 2
3 Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. 3
4 Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 4
5 Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. 4
6 Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. 4
7 Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. 3
8 Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 4
9 Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. 4
10 Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar. 5
11 Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir. 5
12 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. 5
13 Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur. 2
14 Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur. 2
15 Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir. 5
16 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular. 5
17 Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. 2
18 Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir. 2
19 Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 160    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu Hocanın sunumları
Diğer Kaynaklar Hocanın sunumları
Materyal
Dökümanlar Hocanın sunumları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri