of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kozmetik Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:22.02.2024 01:21:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
KZT-3203
Kozmetik Laboratuvarı
2,0
0,0
2,0
4,0
4,0
3. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Dr. Öğr. İkbal Demet Nane
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
TBMYO A blok
E-Posta
ikbalnane@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
02462116916
Dersin Amacı
Bu ders, öğrencilere kimya alanındaki temel kavramları ve deneyimleri kazandırmayı amaçlayan kapsamlı bir program sunmaktadır. İlk olarak, çözeltiler ve derişim türleri gibi temel kavramlar ele alınarak, öğrencilere kimyasal süreçlerde çözelti oluşumunu anlama yeteneği kazandırılır. Daha sonra, çeşitli derişimlerde çözelti hazırlama süreçleri öğretilir. Asitler ve bazlar arasındaki reaksiyonları anlamak ve dengeli asit-baz çözeltileri hazırlama becerisi geliştirilir. pH kavramı ve asit-baz titrasyonları sırasında kullanılan indikatörler hakkında bilgi sağlanır. Tampon çözeltilerinin önemi vurgulanarak, pH düzenlemelerinde kullanılabilme yeteneği kazandırılır. Ayrıca, belirli katyonların ve anyonların sistematik analizini yapma becerisi öğretilir. Sıcaklığın kimyasal reaksiyon hızları üzerindeki etkileri incelenir ve kontrol edilme becerisi kazandırılır. Gazların yoğunluklarını ve formül kütlelerini hesaplayabilme yeteneği öğretilir. Pratik uygulamalara odaklanarak, sabun eldesi ve su buharı distilasyonu gibi deneyimlerle öğrencilere gerçek dünya uygulamalarını deneyimleme fırsatı sunulur. Problem çözme becerileri vurgulanır ve öğrenciler, öğrendikleri konuları pekiştirmek amacıyla konu tekrarı yaparlar. Bu şekilde, öğrencilere hem teorik bilgi hem de pratik deneyimlerle zenginleştirilmiş bir kimya eğitimi sunulur.





Dersin İçeriği
Çözeltiler Hakkında Genel Bilgi ve Derişim Çeşitleri, Çözelti Hazırlama, Asit-Baz Çözeltilerinin Hazırlanması ve Ayarlanması, pH Kavramı ve İndikatörler Asit-Baz Titrasyonu, Tampon Çözeltiler, Bazı Katyonların Sistematik Analizi, Bazı Anyonların Sistematik Analizi, Sıcaklığın Reaksiyon Hızına Etkisi, Gazların Yoğunluklarının ve Formül Kütlelerinin Hesaplanması, Sabun Eldesi, Su Buharı Destilasyonu,Problem Çözümü ve Konu tekrarı.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
40
Uzmanlık/Alan Dersi
30
Destek Dersi
10
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
10
Aktarılabilir Beceri Dersi
10
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:10.11.2023 11:05:00)
DK1
Öğrenciler, çeşitli çözeltilerle ilgili temel kavramları anlayarak, kozmetik formülasyon süreçlerinde kullanılan derişim türleri hakkında bilgi edinecekler.
DK2
Kozmetik ürün formülasyonlarında kullanılacak çözeltilerin doğru şekilde hazırlanması konusunda öğrencilere pratik beceriler kazandırmak.
DK3
Asit-baz çözeltilerinin kozmetik ürün formülasyonlarında nasıl kullanılacağını anlatarak, öğrencilere bu çözeltileri hazırlama ve ayarlama becerisi kazandırmak.
DK4
pH kavramını kozmetikteki önemine vurgu yaparak, asit-baz titrasyonları sırasında kullanılan indikatörlerin seçimi ve kullanımı konusunda öğrencilere bilgi sağlamak.
DK5
Öğrencilere tampon çözeltilerinin kozmetik ürün stabilitesindeki rolünü anlatmak ve bu çözeltileri nasıl hazırlayacaklarını öğretmek.
DK6
Belirli katyonların sistematik analizi konusunda öğrencilere bilgi vererek, kozmetik ürünlerde kullanılan katyonları tanıma ve ayırma yetenekleri kazandırmak.
DK7
Belirli anyonların sistematik analizi konusunda öğrencilere bilgi vererek, kozmetik ürünlerde kullanılan anyonları tanıma ve ayırma yetenekleri kazandırmak.
DK8
Sıcaklığın kozmetik ürünlerdeki reaksiyon hızları üzerindeki etkilerini inceleyerek, bu faktörün ürün performansına olan etkisi konusunda öğrencilere anlayış kazandırmak.
DK9
Gazların kozmetik endüstrisindeki kullanımına odaklanarak, yoğunluk ve formül kütlelerinin hesaplanması becerilerini öğrencilere kazandırmak.
DK10
Sabun eldesi ve su buharı distilasyonu gibi temel kozmetik üretim tekniklerini öğreterek, öğrencilere pratik uygulama deneyimi sağlamak ve bu işlemleri nasıl yöneteceklerini öğretmek.