of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kozmetik Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:22.02.2024 01:07:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
KZT-3104
Analitik Kimya
2,0
0,0
2,0
4,0
4,0
2. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Dr. Öğr. Üyesi İkbal Demet NANE
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
105 NOLU SINIF
E-Posta
ikbalnane@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
02462146916
Dersin Amacı
Analitik kimya, maddeyi ayırmak , tanımlamak ve miktarını belirlemek için aletler ve yöntemler inceler ve kullanır. Uygulamada ayırma, tanımlama veya kantifikasyon tüm analizi oluşturabilir veya başka bir yöntemle birleştirilebilir. Ayırma analitleri izole eder . Kalitatif analiz analitleri tanımlarken, kantitatif analiz sayısal miktarı veya konsantrasyonu belirler.
Dersin İçeriği
Kimyasal Denge, Asit ve Bazlar, Tampon Çözeltiler, Kalitatif ve Kantitatif Analiz, İndikatörler, Kompleks Oluşum Titrasyonları Asit-Baz Titrasyonları, Nötralleşme Titrasyonlarının Teorisi, Elektrokimyaya Giriş, Problem Çözümü
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
40
Uzmanlık/Alan Dersi
20
Destek Dersi
10
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
20
Aktarılabilir Beceri Dersi
10
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:10.11.2023 10:26:00)
DK1
Öğrenciler, kozmetik ürünlerin formülasyon aşamalarında kimyasal denge prensiplerini anlayacaklar. Bu bilgi, stabil ürün formülasyonlarının oluşturulmasında temel bir role sahiptir.
DK2
Kozmetikte asit ve bazların kullanımı, özellikle cilt bakım ürünlerindeki pH düzenlemeleri ve asidik/alkalik özelliklerin cilde olan etkileri üzerinde vurgulanacak.
DK3
Tampon çözeltiler, özellikle saç bakım ürünlerinde kullanılarak ürünlerin pH seviyelerinin stabil tutulmasına yardımcı olur. Öğrenciler, bu çözeltilerin saç sağlığına etkilerini değerlendirecekler..
DK4
Öğrenciler, kozmetik ürünlerin içerik analizlerini gerçekleştirerek, içerdikleri bileşenleri kalitatif ve kantitatif olarak değerlendirecek ve ürün kalitesini belirleyecekler.
DK5
Makyaj ürünlerinde kullanılan indikatörler ve renk değişim mekanizmaları üzerinde durularak, renk tonlarının belirlenmesi ve ürün kalitesinin kontrolü konularında öğrencilere bilgi verilecek.
DK6
Öğrencilere kompleks oluşum titrasyonları ve asit-baz titrasyonlarının parfüm analizlerindeki uygulamaları anlatılacak. Bu sayede parfüm formülasyonlarının doğru oranlarda hazırlanması sağlanacak.
DK7
Nötralleşme titrasyonları, özellikle krem formülasyonlarında kullanılarak ürünlerin pH dengesinin sağlanmasına yönelik pratik bilgiler öğrencilere aktarılacak.
DK8
Elektrokimyanın kozmetik ürünlerin elektriksel özellikleri üzerindeki etkileri incelenecek. Bu, özellikle elektriksel yük taşıyan ürünlerin stabilitesi ve performansı ile ilgili önemli bir konudur.
DK9
Kimyasal denge ve analitik kimya konularında karşılaşılan problemlerin makyaj ürünlerinin formülasyonunda nasıl çözümlendiğine dair örneklerle öğrencilere pratik uygulama becerileri kazandırılacak.
DK10
Öğrencilere, kazandıkları analitik bilgileri kullanarak yeni kozmetik ürünlerin formülasyonunu planlama ve geliştirmeye yönelik beceriler kazandırılacak. Bu, kozmetik endüstrisinde inovasyon ve ürün kalitesini artırma konularında önem taşır.