of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kozmetik Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:22.02.2024 01:15:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
KZT-3103
Genel Biyoloji
3,0
0,0
0,0
3,0
3,0
1. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Dr. Öğr. Üyesi İkbal Demet NANE
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
Teknik Bilimler MYO A blok
E-Posta
ikbalnane@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
02462146916
Dersin Amacı
Biyoloji bilgisini ana hatlarıyla öğrenmek ve bu bilginin kozmetik ürünler üzerindeki etkisini öğrenmek. Cilt yapısını öğrenerek burada biyoloji bilimini kullanmak.
Dersin İçeriği
Hücre bilgisinin tarihsel gelişimi, Mikroskobun tarihsel gelişimi ve çalışma prensipleri, Bitki hücresinin özellikleri, sitoplazmanın kimyasal ve fiziksel özellikleri, Hücrede organeller, bitki hücresine özgü maddeler, Çekirdek içerdiği organel ve moleküller, Hücre bölünmesi, mitoz ve mayoz, Hücre çeperi, Doku, tanımı ve morfolojik gelişmesi, Hücre çeperi, Doku, tanımı ve morfolojik gelişmesi, Dokuların yapısal özellikleri, Bitkilerdeki dokuların görevleri, Organlar, tanımı ve gelişmeleri, Kök, yaprak ve çiçek kısımları, özellikleri ve görevleri.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
20
Uzmanlık/Alan Dersi
20
Destek Dersi
20
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
20
Aktarılabilir Beceri Dersi
20
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:08.11.2023 16:52:00)
DK1
Hücre Bilgisinin Tarihsel Gelişimi ve Temel Kavramlar: Öğrenciler, hücre biliminin tarihsel gelişimini öğrenecekler. Hücre teorisi ve temel hücre kavramları, bilimin hücrelere olan yaklaşımını açıklar. Önemli bilim insanlarının katkıları, örneğin Robert Hooke, Matthias Schleiden ve Theodor Schwann, vurgulanacaktır.
DK2
Hücre Yapısı ve Organeller: Öğrenciler, hücrenin temel yapısını ve içinde bulunan organelleri inceleyecekler. Hücre çekirdeği, mitokondri, endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı, vakuol ve diğer organellerin yapısı ve işlevleri ayrıntılı olarak öğrenilecektir.
DK3
Bitki Hücresinin Özellikleri: Öğrenciler, bitki hücresinin özgül özelliklerini öğrenecekler. Bu özellikler arasında hücre çeperi, kloroplastlar, vakuoller ve diğer bitki hücresine özgü bileşenler bulunur. Öğrenciler, bitki hücrelerinin hayati işlevlerini ve bitkilerin özgül yapısını anlayacaklar.
DK4
Hücre Bölünmesi: Öğrenciler, hücre bölünmesinin temel süreçlerini, mitoz ve mayozu öğrenecekler. Bu süreçlerin hücre çoğalması ve genetik çeşitliliğe etkileri açıklanacaktır.
DK5
Dokular ve Yapısal Özellikleri: Bitkilerde bulunan farklı doku türleri tanımlanacak ve öğrencilere epidermis, ksilem ve floem gibi dokuların yapısal özellikleri ve işlevleri öğretilecektir. Bu, bitkilerin büyümesi ve fonksiyonları hakkında temel bilgi sunacaktır.
DK6
Bitki Organları ve Gelişmeleri: Kök, yaprak ve çiçek gibi bitki organlarının yapısı ve gelişimi incelenecektir. Bu organların işlevleri ve bitkilerin yaşamları boyunca geçirdiği gelişim aşamaları anlatılacaktır.
DK7
Hücre Çeperi: Öğrenciler, bitki hücrelerini çevreleyen hücre çeperinin yapısını ve kimyasal bileşenlerini öğrenecekler. Hücre çeperinin bitki hücresinin destek ve koruma işlevlerini anlamalarına yardımcı olacaktır.
DK8
Mikroskoplar ve Çalışma Prensipleri: Öğrenciler, mikroskopların tarihsel gelişimini ve farklı mikroskop türlerinin çalışma prensiplerini öğrenecekler. Bu, hücreleri ve organelleri incelemek için kullanılan önemli bir araç olan mikroskopların işleyişini anlamalarına yardımcı olacaktır.
DK9
Doku Tanımı ve Morfolojik Gelişme: Dokuların tanımı ve bitkilerdeki farklı doku türlerinin morfolojik gelişimi hakkında ayrıntılı bilgi sunulacaktır. Bu, bitkilerin yapısal organizasyonunu anlamalarına yardımcı olacaktır.
DK10
Bitkilerdeki Dokuların Görevleri: Farklı bitki dokularının görevleri ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Örneğin epidermisin bitkiyi dış etkenlere karşı koruma, ksilemin su ve mineral taşıma, yaprakların fotosentez yapma görevleri vurgulanacaktır.