Dersin Amacı | 1.Fidan yetiştiriciliğinde kullanılan teknikler ve fidan üretim tesisleri hakkında bilgiler vermek , 2.Fidancılık ve ülkemizin fidan üretimindeki durumu, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği konusunda bilinç ve genel bir bakış açısı oluşturmak
|
Dersin İçeriği | Fidan üretim tesislerinin kurulması, yer seçimi ve dikkat edilecek hususlar, fidanlık yerinin parsellere ayrılması, fidanlık toprağının işlenmesi, hazırlanması ve gübrelenmesi, fidanlıkta münavebe, Çöğür anacı üretimi, tohum ve çelik tavalarının hazırlanması tohumların ekimi, çeliklerin dikimi, çöğür ve aşı parsellerine aktarımı ve bakımı, klonal anaç üretimi ve anaçlık parsellerin tesisi (stoolbed tesisi) ve bakımı; aşı parsellerinde fidanların bakımı, kalem damızlıklarının kurulması, aşı kaleminde aranan özellikler, aşı kalemlerinin alınması, hazırlanması, saklanması ve nakli, Göz aşılı fidan üretimi, Kalem aşılı fidan üretimi, çelikle fidan üretimi, dallı fidan üretimi, kaplı fidan üretimi, fidanlıklarda bakım işlemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, fidanların sökülmesi, boylara ayrılması ve etiketleme, hendekleme ve ambalajlama. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri
|