of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
LVT-3205
Hijyen ve Sanitasyon
2.0
0.0
0.0
2.0
2.0
3. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Öğr. Gör. Semiha Ergin
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
 
E-Posta
semihaerginQisparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Mikroorganizma kavramını öğrenir. Gıda güvenliği hakkında bilgi sahibidir. Mutfakta uygulanması gereken hijyen kurallarını öğrenir ve bunların neden gerekli olduğu konusunda bilgi sahibidir. Gıda üretim ve işleme alanlarındaki hijyen kurallarını bilir.
Dersin İçeriği
Kişisel hijyen, temizlik maddeleri ve işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon kuralları.
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
0
Uzmanlık/Alan Dersi
0
Destek Dersi
100
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Hijyen ve sanitasyon terimlerini kavrar.
DK2
Hijyen ve temizliğin aynı anlamlada kullanılmadığını öğrenir. Hijyenle gözle görülmeyen mikroorganizmalrın ortamdan yok edildiğini kavrar.
DK3
Sterilizasyon yöntemlerini öğrenir. Işınla, buharla ve kuru ısıl işlemle sterilizasyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
DK4
Dezenfeksiyon yöntemlerini öğrenir. fiziksel ve kimyasal yöntemlerle dezenfeksiyonun nasıl yapılacağını kavrar
DK5
Dezenfektan ve antiseptiklerin mikroorganizmalara etki mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur
DK6
su hijyeni ve işletme hijyeni hakkında bilgi sahibi olur.
DK7
Kişisel hijyenin önemini kavrar. El yıkama tekniklerini öğrenir. Kişisel hijyen önlemleriyle mikroorganizmalardan nasıl korunacağı hakkında bilgi sahibi olur
DK8
Personel hijyeninin önemini kavrar. Çapraz bulaşmayla nasıl baş edileceğini öğrenir.
DK9
Gıda hijyeninin önemini kavrar. Gıdalara uygulanan işlemler ve muhafaza yöntemlerini öğrenir.
DK10
Gıda maddelerinde fiziksel. biyolojik ve mikrobiyolojik bozulmalar hakkında bilgi sahibi olur. Gıda kaynaklı hastalıklar ve alınması gereken önlemleri öğrenir.