of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GIT-3203
Gıda Muhafaza Yöntemleri
3.0
0.0
0.0
3.0
4.0
3. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Öğr. Gör. Selçuk Yılmaz
Dersin Yardımcıları
Bilişli, A. 2011.Gıdaların Soğutularak ve Dondurularak Muhafazası, Sidas Medya, 166s.
Baysal, T. İçier, F. 2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Yayıncılık, Ankara, 434 s.
Ofis Yeri
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu
E-Posta
selcukyilmaz@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
15:00 - 17:00
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Gıdalarda meydana gelen bozulmalar, sebepleri, gıdalarda görülen bozulmaları önleyebilmek amacıyla kullanılan muhafaza yöntemleri ve ilkeleri hakkında bilgi vermek.
Dersin İçeriği
Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler, kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, soğutma ve dondurma teknikleri, su aktivitesinin düşürülmesi, kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme, gıda işleme ve muhafazasında ısıl işlemler, elektrik akımı, yüksek basınç, ışınlama, mikrodalga vb. yeni uygulamalar.
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Ödev
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
50
Uzmanlık/Alan Dersi
50
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Öğrenci gıdaların depolanmasında meydana gelen değişimleri tanımlayabilir.
DK2
Gıdalarda mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
DK3
Gıda muhafaza yöntemlerini ve prensiplerini bilir.
DK4
Gıda muhafazasında uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi sahibi olur.
DK5
Gıda muhafazasında uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi sahibi olur..