of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GIT-3122
Soğuk Tekniği ve Depolama
3.0
0.0
0.0
3.0
3.0
2. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
Dr. Öğretim Üyesi Didem AKPINAR KANKAYA
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
Gelendost Meslek Yüksekokulu
E-Posta
 
Ofis Görüşme Saatleri
10:00-11:00
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Gıdaların soğukta ve dondurularak muhafaza prensiplerinin, gıda bozulmaları, gıda zehirlenmeleri ve besinsel kayıpların en aza indirilerek korunmasının öğretilmesi. Soğutma sistemlerinin çalışma prensipleri ve soğuk hava depolarının planlanması hakkında gerekli bilgilerin kazandırılması.
Dersin İçeriği
Soğutma ile ilgili temel kavramlar, soğutma sistemleri ve
çalışma ilkeleri, soğuk depolar, gıdaların muhafazasında soğuk
uygulaması, donma olayı, gıda dondurma sistemleri ve yöntemleri, frizantlar, donmuş gıdaların çözülme yöntemleri,
dondurulmuş gıdalarda işlem sırasında ve depolama sırasında
kalite değişimleri, çeşitli gıdaların dondurulması
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Ödev
Web Tab. Öğrenme
Soru-cevap yöntemi
Konferans
Gösterim
Büyük grup tartışması
Küçük grup tartışması
Münazara
Beyin fırtınası
Zıt panel tekniği
Çember tekniği
Altı şapkalı düşünme tekniği
Örnek olay yöntemi
Zihin haritası
Problem Çözme Yöntemi
Bireysel Çalışma Yöntemi
Benzetim tekniği
Rol Oynama
Drama tekniği
Deney ve laboratuvar
İstasyon tekniği
Akvaryum tekniği
Konuşma halkası tekniği
Görüş geliştirme tekniği
Balık kılçığı tekniği
Kavram haritaları
Eğitsel oyunlar
Ters-yüz öğrenme
Çokluortam Tasarımı
Mikro öğretim
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
50
Uzmanlık/Alan Dersi
50
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Öğrenci soğutma ve dondurma ile ilgili kavramları bilir.
DK2
Donma olayının gıdaların fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerindeki etkilerini öğrenir.
DK3
Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemlerin temel prensiplerini bilir.
DK4
Dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini bilir.
DK5
Öğrenci soğuk depo tasarlamasını ve soğutma sistemlerinin çalışma prensiplerini bilir.