of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GIT-3112
Bitkisel Yağ Teknolojisi
2.0
0.0
1.0
2.5
3.0
2. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
Öğr. Gör. Selçuk YILMAZ
Dersin Yardımcıları
Bitkisel Yağ Teknolojisi, Kayahan M., 2003
Ofis Yeri
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu
E-Posta
selcukyilmaz@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
15:00 - 17:00
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Bitkisel yağ teknolojisinin temel kavramlarını anlamak
Dersin İçeriği
Lipid kimyası: yağ asitlerinin yapıları ve özellikleri, doymuş ve doymamış yağ asitleri, gliserol ve yağ asit esterleri, mono-, di-, triaçilgliseroller, geometrik ve pozisyon izomerizmleri Bitkisel yağların beslenmedeki önemi, fitosteroller, kolesterol Terpen ve fitosteroller gibi sabunlaşabilen ve triaçilgliserol, fosfatidler ve serebrozitler gibi sabunlaşma reaksiyonu göstemeyen lipitler, bunların yapıları ve özellikleri. Yağlık tohumların ve zeytinlerin özellikleri ve depolanma şartları Ekstraksiyon metodları ve kullanılan ekipman Rafinasyon aşamaları; nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon, winterizasyon Sıvı yağ işlemesinde kullanılan makinalar Zeytin yağı işleme, zeytinyağ tipleri, sızma, riviera vb. Margarin üretimi Sıvı yağlarda karşılaşılan kusurlar, Lipid oksidasyon Asit değeri, Abbe refraktometre ile kırılma çeşitli sıvı yağların kırılma indislerinin ölçülmesi, sabunlaşma değeri, iot değeri, peroksit değeri.
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Laboratuar
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
60
Uzmanlık/Alan Dersi
40
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Yağın beslenmedeki önemi, yağın bileşimi ve fonksiyonları
DK2
Yağ kimyası
DK3
Yağ üretim teknolojisi
DK4

Rafinasyon işlemi ve basamakları

DK5
Yağların kalite olarak değerlendirilmesinde kullanılan analizler