Dersin İçeriği | Lipid kimyası: yağ asitlerinin yapıları ve özellikleri, doymuş ve doymamış yağ asitleri, gliserol ve yağ asit esterleri, mono-, di-, triaçilgliseroller, geometrik ve pozisyon izomerizmleri Bitkisel yağların beslenmedeki önemi, fitosteroller, kolesterol Terpen ve fitosteroller gibi sabunlaşabilen ve triaçilgliserol, fosfatidler ve serebrozitler gibi sabunlaşma reaksiyonu göstemeyen lipitler, bunların yapıları ve özellikleri. Yağlık tohumların ve zeytinlerin özellikleri ve depolanma şartları Ekstraksiyon metodları ve kullanılan ekipman Rafinasyon aşamaları; nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon, winterizasyon Sıvı yağ işlemesinde kullanılan makinalar Zeytin yağı işleme, zeytinyağ tipleri, sızma, riviera vb. Margarin üretimi Sıvı yağlarda karşılaşılan kusurlar, Lipid oksidasyon Asit değeri, Abbe refraktometre ile kırılma çeşitli sıvı yağların kırılma indislerinin ölçülmesi, sabunlaşma değeri, iot değeri, peroksit değeri. |