of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Uluborlu Selahattin Karasoy Meslek Yüksekokulu Evde Hasta Bakımı
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:06.07.2021 14:55:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
EHB-3107
Beslenme İlkeleri
3,0
0,0
0,0
3,0
3,0
1. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Öğr. Gör. Veli ÖZKURT
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
 
E-Posta
 
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Sağlıklı bir birey olabilmek için sağlıklı beslenme ilkelerini kazandırmak, gebe/hasta/çocuk/yetişkin/yaşlı gibi özel gruplar için gerekli beslenme biçimlerini kazandırmak ve bunları uygulayarak bireylerin yaşam kalitesinin arttırılması yönünde temel bilgileri kazandırmak
Dersin İçeriği
Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar, Beslenme ve Kültür İlişkisi, Karbonhidratlar ve Metabolizması, Yağlar ve Metabolizması, Proteinler ve Metabolizması, Vitaminler ve Mineraller, Nükleik asitler, Enzimler, Enerji Metabolizması ve Hormonlar, Besin Grupları, Beslenme Yetersizliğine Bağlı Gelişen Sağlık Sorunları, Gebelik ve Beslenme, Yaşlılık ve Beslenme, Kalp Damar Hastalıkları ve Beslenme, Böbrek Hastalıkları ve Beslenme, Kanser ve Beslenme, Diyabet ve Beslenme, Osteoporoz ve Beslenme, İshal-Kabızlık ve Beslenme
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
100
Uzmanlık/Alan Dersi
0
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:28.12.2019 10:36:00)
DK1
1) Beslenme-sağlık etkileşimini ve beslenme-kültür ilişkisini bilir
DK2
2) Besin ögelerini ve metabolizmasını bilir
DK3
3) Besin hazırlama aşamasında yapılan işlemlerin besin kalitesine etkilerini bilir
DK4
4) Özel durumlarda (Gebelik, yaşlılık vb) hastalıklarda beslenme kurallarını bilir
DK5
5) Enteral beslenme türlerini ve uygulamasını bilir
DK6
6) Toplu beslenme yapılan kurumlarda beslenme yöntemlerini bilir