of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GDA-3203
Fermente Ürünler Teknolojisi ve Kalite Analizleri
2.0
0.0
2.0
3.0
4.0
3. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Prof. Dr. Nilgün H. BUDAK
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
Eğirdir MYO
E-Posta
nilgunbudak@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
0246 3116661
Dersin Amacı
Fermantasyon teknolojisi ve fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında bilgi vermek ve pratik olarak uygulamalarını sağlamak
Dersin İçeriği
Fermantasyon Biyokimyası ve Önemi: Hammaddelerin bileşimi, fermantasyonda rol alan mikroorganizmalar ve özellikleri. Fermantasyon iz yolları (EMP, Fosfoketolaz vb.). Fermente ürün eldesinde kullanılan sistemler, çalışma prensipleri. Fermente ürünler: Fermente gıda ürünleri ve endüstriyel açıdan önemli diğer ürünlerin üretim teknolojileri. Alkol Teknolojisi. Sirke teknolojisi. Şarap teknolojisi. Turşu üretimi. Zeytin üretimi. Boza üretimi.Fermente ürünlerde kalite analizleri. Yüksek alkollü içkiler.
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Grup Çalş. / Ödevi
Laboratuar
Okuma
Ödev
Uygulama
Seminer
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
20
Uzmanlık/Alan Dersi
20
Destek Dersi
20
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
20
Aktarılabilir Beceri Dersi
20
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Fermantasyonun tanımı ve gıda teknolojisindeki önemini anlama
DK2
Fermantasyon mikroorganizmalarını ve sınıflandırmalarını öğrenme
DK3
Çeşitli fermente ürünlerin üretim yöntemi hakkında teorik bilgi sahibi olma
DK4
Teorik olarak öğrenilen bazı fermente ürünlerin pratik olarak uygulanmasını ve karşılaşılan sorunların nedenlerini kavrama
DK5
Zeyin, sirke, boza, şalgan suyu üretiminin uygulamasının öğretilmesi