of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GDA-3158
Yağ Analizleri
2.0
0.0
0.0
2.0
2.0
2. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
Dr. Öğr. Üyesi Şelale YALÇINÖZ
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
Eğirdir MYO 1 Kat No 106
E-Posta
selaleyalcinoz@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
Perşembe 09:30- 13:30
Cuma. 12:30-13:30
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Öğrencilerin yağların genel yapı ve bileşimleri, yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve meyveler(ayçiçeği, pamuk, zeytin, soya vb.), yağlı tohumların satın alınması ve depolanması, yağlı tohumların fiziksek ve kimyasal özellikleri, yağlı tohumlarda sızdırma öncesi ön işlemler (temizleme, boyut küçültme ve kavurma), presyon ve ekstraksiyon, ekstraksiyonda kullanılan çözgenler ve özellikleri, ekstraktör tipleri, misellanın işlenmesi, çözücünün geri kazanılması, yağların rafinasyonu, yağların hidrojenizasyonu ve interesterifikasyonu, yağların oksidatif bozulmaları ve önleme yolları, yağların kalite özellikleri ve depolanması konularını detaylı olarak öğrenmesi sağlanır.
Dersin İçeriği
Yağların genel yapı ve bileşimleri, yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve meyveler(ayçiçeği, pamuk, zeytin, soya vb.), yağlı tohumların satın alınması ve depolanması, yağlı tohumların fiziksek ve kimyasal özellikleri, yağlı tohumlarda sızdırma öncesi ön işlemler (temizleme, boyut küçültme ve kavurma), presyon ve ekstraksiyon, ekstraksiyonda kullanılan çözgenler ve özellikleri, ekstraktör tipleri, misellanın işlenmesi, çözücünün geri kazanılması, yağların rafinasyonu, yağların hidrojenizasyonu ve interesterifikasyonu, yağların oksidatif bozulmaları ve önleme yolları, yağların kalite özellikleri ve depolanması, özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları.
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Ödev
Uygulama
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
60
Uzmanlık/Alan Dersi
40
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
1) Öğrenciler yağların genel yapı ve bileşimlerini öğrenir.
DK2
2) Öğrenciler yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve meyveler(ayçiçeği, pamuk, zeytin, soya vb.), yağlı tohumların satın alınması ve depolanması, yağlı tohumların fiziksek ve kimyasal özellikleri, yağlı tohumlarda sızdırma öncesi ön işlemler (temizle
DK3
3) Öğrenciler yağların hidrojenizasyonu ve interesterifikasyonunu öğrenir.
DK4
4) Öğrenciler yağların oksidatif bozulmaları ve önleme yollarını öğrenir.
DK5
5) Öğrenciler yağların kalite özellikleri ve depolanmasını öğrenir..
DK6
6) Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur.