| | | | | | | | | | | | ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ DERS İÇERİĞİ |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | Bölüm | Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi | DERS BİLGİLERİ | Ders Kodu | Ders Adı | Kredi Teorik | Kredi Pratik | Kredi Lab/U | Kredi Toplam | Kredi Ects | Yarı Yılı | GDA-3158 | Yağ Analizleri | 2.0 | 0.0 | 0.0 | 2.0 | 2.0 | 2. Yarıyıl | Dersin Dili | Türkçe | Ders Düzeyi | ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY | Dersin Türü | Seçmeli | Dersi Verenler | Dr. Öğr. Üyesi Şelale YALÇINÖZ | Dersin Yardımcıları | | Ofis Yeri | Eğirdir MYO 1 Kat No 106 | E-Posta | selaleyalcinoz@isparta.edu.tr | Ofis Görüşme Saatleri | Perşembe 09:30- 13:30 Cuma. 12:30-13:30
| İş Telefonu | | Dersin Amacı | Öğrencilerin yağların genel yapı ve bileşimleri, yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve meyveler(ayçiçeği, pamuk, zeytin, soya vb.), yağlı tohumların satın alınması ve depolanması, yağlı tohumların fiziksek ve kimyasal özellikleri, yağlı tohumlarda sızdırma öncesi ön işlemler (temizleme, boyut küçültme ve kavurma), presyon ve ekstraksiyon, ekstraksiyonda kullanılan çözgenler ve özellikleri, ekstraktör tipleri, misellanın işlenmesi, çözücünün geri kazanılması, yağların rafinasyonu, yağların hidrojenizasyonu ve interesterifikasyonu, yağların oksidatif bozulmaları ve önleme yolları, yağların kalite özellikleri ve depolanması konularını detaylı olarak öğrenmesi sağlanır. | Dersin İçeriği | Yağların genel yapı ve bileşimleri, yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve meyveler(ayçiçeği, pamuk, zeytin, soya vb.), yağlı tohumların satın alınması ve depolanması, yağlı tohumların fiziksek ve kimyasal özellikleri, yağlı tohumlarda sızdırma öncesi ön işlemler (temizleme, boyut küçültme ve kavurma), presyon ve ekstraksiyon, ekstraksiyonda kullanılan çözgenler ve özellikleri, ekstraktör tipleri, misellanın işlenmesi, çözücünün geri kazanılması, yağların rafinasyonu, yağların hidrojenizasyonu ve interesterifikasyonu, yağların oksidatif bozulmaları ve önleme yolları, yağların kalite özellikleri ve depolanması, özel olarak seçilmiş konularda öğrenci sunuları. | Önkoşul Dersleri | | Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi | Ders Ödev Uygulama
| Dersi İşleyiş Yöntemi | Yüz Yüze | DERSİN KATEGORİSİ | Dersin Kategorisi (Genel) | Katkı Düzeyi (%) | Temel Mesleki Ders | 60 | Uzmanlık/Alan Dersi | 40 | Destek Dersi | 0 | Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi | 0 | Aktarılabilir Beceri Dersi | 0 |
| | | | | | | | DERSİN KAZANIMLARI | | 1) Öğrenciler yağların genel yapı ve bileşimlerini öğrenir. | | 2) Öğrenciler yağ üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve meyveler(ayçiçeği, pamuk, zeytin, soya vb.), yağlı tohumların satın alınması ve depolanması, yağlı tohumların fiziksek ve kimyasal özellikleri, yağlı tohumlarda sızdırma öncesi ön işlemler (temizle | | 3) Öğrenciler yağların hidrojenizasyonu ve interesterifikasyonunu öğrenir. | | 4) Öğrenciler yağların oksidatif bozulmaları ve önleme yollarını öğrenir. | | 5) Öğrenciler yağların kalite özellikleri ve depolanmasını öğrenir.. | | 6) Öğrenciler dersle ilgili özel olarak seçilmiş konularda bilgi sahibi olur. |
| | | |
|
| |