of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GDA-3114
Gıda Muhafaza Yöntemleri
4.0
0.0
0.0
4.0
4.0
2. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
 
E-Posta
 
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Dersin İçeriği
Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması,Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası - pastörizasyon, UHT sterilizasyon ve mikrodalga, Konserve üretim teknolojisi,Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası, Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası, Kurutma teknolojisi, Işınlama teknolojisi, Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları, Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - organik asit ve esterleri, Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - nitrat ve nitrit, Dumanlama (tütsüleme) teknolojisi, Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği, Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
60
Uzmanlık/Alan Dersi
40
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Öğrenci muhafaza yöntemlerini bilir.
DK2
Öğrenci modern muhafaza metodlarının uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.
DK3
Öğrenci gıda muhafaza metod prensiplerini bilir.
DK4
Öğrenci gıda endüstrisindeki risk faktörlerini bilir.
DK5
Öğrenci gıda muhafaza metodları hakkında bilgi sahibi olur.