of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GDA-3111
Gıda Kalite Kontrolü ve Mevzuatı
4.0
0.0
0.0
4.0
4.0
1. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Dr. Öğr. Üyesi Sezen Coşkun
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
ISUBÜ Eğirdir MYO
E-Posta
sezencoskun@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
Çarşamba. 14.00-15.00
İş Telefonu
0246 311 66 61
Dersin Amacı
Gıda güvenliğinin sağlanmasında uyulması gereken ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı ile gıda kalite kontrolünün sağlanmasına yönelik bilgi vermektir. Bu ders ile; gıda mevzuatı, gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu konuları kavratılmış olacaktır.
Dersin İçeriği
Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş,Kalite Kavramı ve Sınıflandırılması, Gıdaların Kalite Ögeleri, Türkiye’de Gıda Kodeksi ve Gıda Kontrolü, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının (HACCP) Tanımı ve Genel Prensipleri,Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları, Gıda Kalite Kontrolü ve Kalite Sağlama Zinciri, Kalite Sağlama Sistemleri, Gıda Güvenliği ve İyi Üretim Uygulamaları, ISO 22000, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı.
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Grup Çalş. / Ödevi
Ödev
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
20
Uzmanlık/Alan Dersi
20
Destek Dersi
20
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
20
Aktarılabilir Beceri Dersi
20
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
1 - Gıda Mevzuatı kavramını açıklar
DK2
2 - Gıdalarda kalite kontrolün ve güvenliğin önemini izah eder
DK3
3 - Kalite kavramı ve gıdaların kalite ögelerini açıklar
DK4
4 - Türkiye’de gıda kodeksi ve gıda kontrolünü izah eder
DK5
5 - Gıda Standartları ve Kontrol Kriterlerini açıklar
DK6
6 - Türkiye deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardlar hakkında bilgi verir
DK7
7 - Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatını anlatır