of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Aşçılık
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
ASC-4101
Pişirme Yöntemleri I
3.0
0.0
3.0
4.5
8.0
1. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Öğretim Görevlisi Hüseyin DUMAN
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
 
E-Posta
 
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Bu derste hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanların iş tanımlarını yapma, uluslarası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
1 Mutfağın hiyerşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki çalışanların iş ve görev tanımları
Entremetier (Garnitür, çorba, yumurta, Garde manger (soğuk mutfak ) , Pastry (pastane), Kasaphane , Yerel Mutfak, Chef Tournantın )

2 Mutfağın hiyerşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki çalışanların iş ve görev tanımları
Entremetier (Garnitür, çorba, yumurta, Garde manger (soğuk mutfak ) , Pastry (pastane), Kasaphane , Yerel Mutfak, Chef Tournantın

3 Jülienne, Brunoise, Jardiniére, Macedoine şekillerde doğrama yapmak/yaptırmak

4 Mire poix, Paysanne ,
Batonnets, Vichy, ve diğer şekillerde doğrama yapmak/yaptırmak
Lezzet verici karışımları hazırlamak

5 Lezzet verici karışımları hazırlamak

6 Basic White stock (Temel beyaz etsuyu) stock hazırlamak/hazırlatmak

7 Basic brown (Temel kahverengi etsuyu ) stock hazırlamak/hazırlatmak

8 Basic brown (Temel kahverengi etsuyu ) stock hazırlamak/hazırlatmak

9 Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) pişirme işlemi için ön hazırlık

10 Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) olarak pişirme

11 Yiyecekleri Boiling (Bol Suda Pişirme)pişirme işlemi için ön hazırlık

12 Yiyecekleri Boiling (Bol Suda Pişirme)olarak Pişirme

13 Yiyecekleri Stewing (Kendi Suyunda Pişirme)işlemi için ön hazırlık

14 Yiyecekleri Stewing (Kendi Suyunda Pişirme) olarak Pişirme

Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Grup Çalş. / Ödevi
Ödev
Uygulama
Mesleki Faaliyet
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
50
Uzmanlık/Alan Dersi
50
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
1. Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapmak
DK2
2. Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama/kesme işlemlerini yapmak/yaptırmak
DK3
3. Temel Stokları(etsuları) ve sosları hazırlamak/hazırlatmak
DK4
4. Blanching (ön pişirme/ağartma) işlemini yapmak /yaptırmak
DK5
5. Boiling (bol suda pişirme) pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak
DK6
6. Stewing (Kendi Suyunda Pişirme)pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak