Dersin Amacı | Bu dersle üzümsü meyvelerin önemi, çeşitleri ve özellikleri; biyolojik ve ekolojik istekleri; çoğaltım yöntemleri, bahçe kurulması, bakımı; üzümsü meyvelerin hasadı, ambalajlanması, muhafazası ve değerlendirilmesi,?vb konularında bahçe bitkileri bölümü öğrencilerine bilgi vermektir. |
Dersin İçeriği | Üzümsü meyvelerin tanımlanması, sistematikteki yerleri ve özellikleri; Ülkemizde ve dünyada üzümsü meyvelerin önemi ve tür ve çeşitleri. Çileklerin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Çilek çeşitleri ve özellikleri ve ekolojik istekleri. Çilekte çoğaltım metodları; bahçe kurma, açıkta ve örtü altında çilek yetiştiriciliği; çilekte hasat, ambalajlama ve muhafaza. Ahududu ve böğürtlenin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; ahududu ve böğürtlen çeşitler ve özellikleri; ahududu ve böğürtlenin ekolojik istekleri. Ahududu ve böğürtlende çoğaltım metodları; ahududu ve böğürtlende bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, ambalajlama, muhafaza ve değerlendirme. Frenküzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Frenküzümü çeşitler ve özellikleri; Frenküzümü ekolojik istekleri. Frenküzümü?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat ve değerlendirme. Bektaşi üzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Bektaşi üzümü çeşitler ve özellikleri; Bektaşi üzümü?nün ekolojik istekleri. Yabanmersini?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Yabanmersini çeşitler ve özellikleri; Yabanmersini?nin ekolojik istekleri. Yabanmersini?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım, hasat, değerlendirme. Kivi?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Kivi çeşitler ve özellikleri. Kivi?nin ekolojik istekleri. Kivi?de bahçe kurma; budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, depolama ve değerlendirme. İncir?in morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; İncir çeşitler ve özellikleri, İncir?in ekolojik istekleri. |