of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:26.03.2024 12:07:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
YBB-412
Üzümsü Meyveler
3,0
0,0
0,0
3,0
4,0
8. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
LİSANS TYYÇ:6.DÜZEY EQF-LLL:6.DÜZEY QF-EHEA:1.DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
3-Mehmet POLAT
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
 
E-Posta
 
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Bu dersle üzümsü meyvelerin önemi, çeşitleri ve özellikleri; biyolojik ve ekolojik istekleri; çoğaltım yöntemleri, bahçe kurulması, bakımı; üzümsü meyvelerin hasadı, ambalajlanması, muhafazası ve değerlendirilmesi,?vb konularında bahçe bitkileri bölümü öğrencilerine bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Üzümsü meyvelerin tanımlanması, sistematikteki yerleri ve özellikleri; Ülkemizde ve dünyada üzümsü meyvelerin önemi ve tür ve çeşitleri. Çileklerin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Çilek çeşitleri ve özellikleri ve ekolojik istekleri. Çilekte çoğaltım metodları; bahçe kurma, açıkta ve örtü altında çilek yetiştiriciliği; çilekte hasat, ambalajlama ve muhafaza. Ahududu ve böğürtlenin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; ahududu ve böğürtlen çeşitler ve özellikleri; ahududu ve böğürtlenin ekolojik istekleri. Ahududu ve böğürtlende çoğaltım metodları; ahududu ve böğürtlende bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, ambalajlama, muhafaza ve değerlendirme. Frenküzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Frenküzümü çeşitler ve özellikleri; Frenküzümü ekolojik istekleri. Frenküzümü?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat ve değerlendirme. Bektaşi üzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Bektaşi üzümü çeşitler ve özellikleri; Bektaşi üzümü?nün ekolojik istekleri. Yabanmersini?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Yabanmersini çeşitler ve özellikleri; Yabanmersini?nin ekolojik istekleri. Yabanmersini?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım, hasat, değerlendirme. Kivi?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Kivi çeşitler ve özellikleri. Kivi?nin ekolojik istekleri. Kivi?de bahçe kurma; budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, depolama ve değerlendirme. İncir?in morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; İncir çeşitler ve özellikleri, İncir?in ekolojik istekleri.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
100
Uzmanlık/Alan Dersi
0
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:17.01.2023 13:14:00)
DK1
1-Üzümsü Meyve Yetiştirilmesiyle (örtüaltı yetiştiricilik ve açıkta yetiştiricilik) ilgili gereksinim duyulan yetiştirme koşullarını (iç ve dış çevre koşullarını, çoğaltma ve yetiştirme ortamlarını, ?vb), tür ve çeşitlerini öğrenir ve uygular.
DK2
2-Üzümsü Meyvelerin dünya ve ülke ekonomisindeki yerini öğrenir.
DK3
3-Üzümsü Meyvelerin gıda amaçlı ( taze tüketim, dondurulmuş gıda; reçel- marmelat; dondurma sanayinde, parfümeri sanayi,? vb) kullanımlarını öğrenir ve uygular.
DK4
4-Üzümsü Meyvelerinin hasat edilmesini, ambalajlanmasını, depolanması ve pazarlanmasını öğrenir ve uygular.
DK5
5-Küçük aile işletmelerinde aile işgücünün üzümsü meyve yetiştiriciliğinde değerlendirmesini ve hatta küçük ve, engebeli arazilerin bu meyve türleri ile değerlendirmesini öğrenir ve uygular.
DK6
6-Üzümsü Meyvelerin ara ziraati olarak kullanılmasını öğrenir ve uygular.