of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği
DERS BİLGİLERİ(Revizyon Tarihi:26.03.2024 18:22:00)
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
SUM-7453
Su Ürünleri Mikrobiyolojisi
2,0
0,0
0,0
2,0
3,0
7. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
LİSANS TYYÇ:6.DÜZEY EQF-LLL:6.DÜZEY QF-EHEA:1.DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
Prof.Dr.Abdullah DİLER
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi
E-Posta
esuf@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
Mesai saatleri içerisinde
İş Telefonu
0 246 214 6400
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin; su ürünleri gıda mikrobiyolojisi kapsamında mikroorganizmaları tanımasını, mikrorganizmaların özelliklerini ve bulaşma kaynaklarını öğrenmesini, indikatör mikroorganizmaları, su ürünlerinde indikatör mikroorganizmaların önemini, mikroorganizmaların su ürünlerinde gelişimi için gerekli faktörleri öğrenmesi yanısıra mikroorganizmaların kontrol altına alınmasına yönelik teknikleri de kavramasını, daha kaliteli ve sağlıklı ürün üretimi sağlama bilincinin geliştirilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriği
Bu derste su ürünleri ile mikroorganizma ilişkileri, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları, mikrobiyal gelişimi etkileyen iç ve dış faktörler (besin içeriği, pH, su aktivitesi, oksidasyon-redüksiyon potansiyeli, koruyucu biyolojik yapılar, antimikrobiyal bileşikler (inhibitörler), çevrenin nemi, sıcaklık ve çevredeki gazlar ve konsantrasyonları), indikatör mikroorganizmalar tanımı, özellikleri ve hijyen ve sanitasyondaki önemi, su ürünleri muhafaza ilkeleri kapsamında (kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesine yönelik teknikler açıklanmaktadır.
Önkoşul Dersleri
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
60
Uzmanlık/Alan Dersi
10
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
10
Aktarılabilir Beceri Dersi
20
DERSİN KAZANIMLARI(Revizyon Tarihi:28.03.2024 11:07:00)
DK1
Bu dersin amacı öğrencilerin; su ürünleri gıda mikrobiyolojisi kapsamında mikroorganizmaları tanıması
DK2
su ürünlerinde bulunan mikrorganizmaların özelliklerini ve bulaşma kaynaklarını öğrenmesini
DK3
su ürünlerinde bulunan indikatör mikroorganizmaları, su ürünlerinde indikatör mikroorganizmaların önemi
DK4
su ürünlerinde bulunan mikroorganizmaların su ürünlerinde gelişimi için gerekli faktörleri öğrenmesi
DK5
su ürünlerinde bulunan mikroorganizmaların kontrol altına alınmasına yönelik teknikleri de kavramasını yanısıra, daha kaliteli ve sağlıklı ürün üretimi sağlama bilincinin geliştirilmesini sağlamaktır.